Wykonanie
Mam w zwyczaju słuchać, w weekendy albo późnym wieczorem, oczywiście jednym uchem programów kulinarnych. Jednym uchem, bo drugie zajęte jest przez niekończące się pytania Bartka. Ale nawet to jedno ucho wyłapie czasem coś ciekawego. Zawsze mam pod ręką kartkę i długopis, ołówek czy kredkę i zapisuję to co udało mi się usłyszeć i zapamiętać. Ostatnio moją uwagę przykuł Rick Stein i włoskie surowe
kiełbaski na metry.6 surowych białych kiełbasek2
cebule4 ząbki
czosnku5-6
suszonych pomidorków z
oliwyok 2/3 szklanki białego
wytrawnego winatymianekpłatki chilliolejNa sporej patelni rozgrzać
olej.
Cebulę posiekać w kostkę,
czosnek w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Kiedy
cebula zmięknie włożyć surowe
kiełbaski. Posypać
tymiankiem i
płatkami chilli. Dusić trochę - aż
kiełbaska zbieleje troszkę. Podlać połową
wina. Po około 10 minutach dorzucić pokrojone na kawałki
suszone pomidory. Kilka
razy przekręcałam
kiełbaski, a następnie wstawiłam do piekarnika na 20 minut w 200 stopni podlewając resztą
wina. Mniamuśne!