Wykonanie
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera “Jamie gotuje po włosku”. Przeglądając ją od razu wiedziałam, że to będzie pierwszy przepis jaki z niej wypróbuje. Zachwycił mnie prostotą i nietypowym połączeniem składników. Pangrattato czyli chrupiąca
bułka tarta jest na tyle aromatyczna i pełna smaku, że
makaronu nie trzeba dodatkowo przyprawiać.Składnikibucatini, 120 g
oliwa do smażenia, 3 łyżki
bułka tarta, 25 g
płatki chili, 1/3 łyżeczkikawałek
chrzanu, ok. 2 cm
suszone pomidory, 4 szt.
czosnek, 1 duży ząbekświeży
tymianek, 1 łyżkaSposób przygotowania
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zostawić około 1/3 szklanki
wody z jego gotowania.Na patelni rozgrzać połowę
oliwy. Wsypać
bułkę,
chili i drobno starty
chrzan. Smażyć na
ostrym ogniu do złotego koloru. Przełożyć do miseczki.Rozgrzać resztę
oliwy na patelni. Wrzucić
pomidory z grubsza pokrojone,
czosnek i
tymianek. Chwilę smażyć. Dodać
makaron i
wodę z jego gotowania. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać pangrattato.
