Wykonanie
Choć
cukinia dostępna jest cały rok, to tej z naszych ogródków są ostatnie dni. W moim rosną jeszcze trzy takie maleńkie i nie wiem czy jeszcze urosną. A dziś proponuję wam pyszne kawałki
cukinii nadziewane aromatycznym
mięsem zapiekane pod
mozzarellą.Składniki:1 większa lub 2 małe
cukinie1 opakowanie
sera mozzarella50 dag
mięsa mielonego ( ja zmieliłam sama
łopatkę wieprzową)1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku1 łyżka posiekanego świeżego
oregano2 ząbki
czosnku1 duża
cebula2-3 łyżki
oliwy ( ja dałam łyżkę
oleju kokosowego)Na
oliwie podsmażamy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej
cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki
czosnku. Lekko podsmażamy około 30 sekund i dodajemy
mięso mielone. Całość mieszamy, podsmażamy i dodajemy posiekany
tymianek oraz
oregano. Ponownie mieszamy i podsmażamy, aż
mięso będzie podpieczone ale nie spalone na wiór. Podsmażone lekko przestudzone
mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Cukinię płuczemy, kroimy na kawałki około 4-5 cm, w których wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowane
cukinie wypełniamy przygotowanym
mięsem po brzegi. Wypełnione
cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu. Kulkę
mozzarelli wyjmujemy z opakowania i kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków
cukinii. Na każdy kawałek
cukinii nadzianej
mięsem układamy plaster
sera mozzarella. Tak przygotowana
cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 20-30 minut.
Cukinia po upieczeniu powinna być miękka, a
ser mieć kolor złoto-brązowy. Smacznego !!!