ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana miďż˝sem z serem mozzarella

Cukinia nadziewana mi�sem z serem mozzarella

nazwa

Wykonanie

Choć cukinia dostępna jest cały rok, to tej z naszych ogródków są ostatnie dni. W moim rosną jeszcze trzy takie maleńkie i nie wiem czy jeszcze urosną. A dziś proponuję wam pyszne kawałki cukinii nadziewane aromatycznym mięsem zapiekane pod mozzarellą.
Składniki:
1 większa lub 2 małe cukinie
1 opakowanie sera mozzarella
50 dag mięsa mielonego ( ja zmieliłam sama łopatkę wieprzową)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-3 łyżki oliwy ( ja dałam łyżkę oleju kokosowego)
Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy, podsmażamy i dodajemy posiekany tymianek oraz oregano. Ponownie mieszamy i podsmażamy, aż mięso będzie podpieczone ale nie spalone na wiór. Podsmażone lekko przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cukinię płuczemy, kroimy na kawałki około 4-5 cm, w których wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowane cukinie wypełniamy przygotowanym mięsem po brzegi. Wypełnione cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu. Kulkę mozzarelli wyjmujemy z opakowania i kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków cukinii. Na każdy kawałek cukinii nadzianej mięsem układamy plaster sera mozzarella. Tak przygotowana cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 20-30 minut. Cukinia po upieczeniu powinna być miękka, a ser mieć kolor złoto-brązowy. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2016/09/Cukinia-nadziewana-miesem-z-serem-mozzarella.html