ßßß
składniki na 2 porcje:mus:- 3 jajka + żółtko- 150 ml śmietany kremówki- 50 g parmezanu (u mnie w zastępstwie dziugas)- gałka muszkatołowa- sól i pieprz- 1 łyżka oliwy z pestek winogron- masło do wysmarowania foremeksałatka:- 2 garście świeżego szpinaku- 2 łyżki blanszowanych migdałów- 2 łyżki oliwy z pestek winogron- 1/2 łyżki octu z białego wina- ewentualnie kilka dodatkowych plasterków parmezanu2 żaroodporne miseczki dokładnie wysmarować w środku masłem. Ja użyłam metalowych foremek do dużych babeczek. Piekarnik rozgrzać do 120°C.Jajka wbić do miski, dodać żółtko, śmietanę i starty na drobnych oczkach parmezan. Wymieszać (ale nie ubijać), zetrzeć ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, dodać świeżo mielony pieprz i odrobinę soli (bo ser już jest słony).Przelać mus do foremek, a te wstawić do żaroodpornego naczynia. Do połowy wysokości wlać gorącą wodę, ostrożnie włożyć do piekarnika i piec 40 minut (ja musiałam piec 10 minut dłużej).Ostrożnie wyjąć foremki, przestudzić.W tym czasie przygotować sałatkę: liście szpinaku umyć i osuszyć. Jeśli są duże, posiekać i ułożyć na talerzach. Skropić oliwą oraz octem. Na środek wyłożyć zdecydowanym ruchem mus z foremek. Migdały podprażyć na suchej patelni, obsypać nimi mus i sałatkę. Można również posypać wierzch plasterkami parmezanu. Podawać od razu na ciepło lub na zimno.
źródło: wydanie specjalne ELLE - wokół stołu z kwietnia 2003Ten sam przepis na sam mus znalazłam także w gazetcePani domu poleca - Potawy wielkanocne z 2004 roku