Wykonanie
Ten mus był pierwszą potrawą, którą planowałam wykorzystać podczas tegorocznych świąt wielkanocnych. Trafiłam na niego w grudniu. Im bliżej byłam wypróbowania przepisu, tym większe miałam obawy. Spodziewałam się, że będzie mdły lub po prostu słony. Nic bardziej mylnego! W efekcie mam bardzo smaczną, ciekawą i elegancką przystawkę. Fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym
stole. Gorąco polecam.

składniki na 2 porcje:mus:- 3
jajka +
żółtko- 150 ml
śmietany kremówki- 50 g
parmezanu (u mnie w zastępstwie dziugas)-
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprz- 1 łyżka
oliwy z pestek
winogron-
masło do wysmarowania foremek
sałatka:- 2 garście
świeżego szpinaku- 2 łyżki blanszowanych
migdałów- 2 łyżki
oliwy z pestek
winogron- 1/2 łyżki
octu z
białego wina- ewentualnie kilka dodatkowych plasterków
parmezanu2 żaroodporne miseczki dokładnie wysmarować w środku
masłem. Ja użyłam metalowych foremek do dużych babeczek. Piekarnik rozgrzać do 120°C.
Jajka wbić do miski, dodać
żółtko,
śmietanę i starty na drobnych oczkach
parmezan. Wymieszać (ale nie ubijać), zetrzeć ok. 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej, dodać świeżo mielony
pieprz i odrobinę
soli (bo
ser już jest słony).Przelać mus do foremek, a te wstawić do żaroodpornego naczynia. Do połowy wysokości wlać gorącą
wodę, ostrożnie włożyć do piekarnika i piec 40 minut (ja musiałam piec 10 minut dłużej).Ostrożnie wyjąć foremki, przestudzić.W tym czasie przygotować
sałatkę: liście
szpinaku umyć i osuszyć. Jeśli są duże, posiekać i ułożyć na talerzach. Skropić
oliwą oraz
octem. Na środek wyłożyć zdecydowanym ruchem mus z foremek.
Migdały podprażyć na suchej patelni, obsypać nimi mus i
sałatkę. Można również posypać wierzch plasterkami
parmezanu. Podawać od razu na ciepło lub na zimno.

źródło: wydanie specjalne ELLE - wokół stołu z kwietnia 2003Ten sam przepis na sam mus znalazłam także w gazetcePani domu poleca - Potawy wielkanocne z 2004 roku
