Wykonanie

Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z
kaszy gryczanej.

Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna.Ja wybrałam
brokuła i
dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej
porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację.Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi sie w plastry .Wielkość naczynia zależy od tego jaka wysoka ma być nasza zapiekanka.
Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/

Składniki:

250 g
kaszy gryczanej /nieprażonej /200 g dynimały kawałeczek
ostrej papryczki2 duże
jajka100 g drobno posiekanych
migdałów4 łyżki startego
parmezanugałka muszkatołowa /do smaku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz /do smaku

Wykonanie:-
Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.-
Brokuł i
dynię ugotować na parze /al. dente/.-
Dynię pokroić w kostkę,
brokuł podzielić na różyczki.-Posolić, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i
gałką muszkatołową.- Naczynie do zapiekania posmarować
masłem lub
oliwą.-
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno.-Przestudzoną
kaszę wymieszać z
żółtkami,
serem , dodać ok.50 g
migdałów ,a na koniec połączyć z ubitą pianą.- Połowę masy ułożyć na dnie naczynia do zapiekania-Na warstwie
kaszy ułożyć różyczki
brokułu i kostki dyni,wrzucić gdzieniegdzie drobniutko pokrojoną papryczkę.-Przykryć pozostałą
kaszą.Wierzch posypać
migdałami , skropić
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.Piec ok. 25-30minut.


Gryczane muffiny z
brokułem,
dynią,
zółtym serem i orzeszkami piniowymi.