ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana zapiekana z brokułem i dynią

Kasza gryczana zapiekana z brokułem i dynią

nazwa

Wykonanie

Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej.
Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna.
Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi sie w plastry .
Wielkość naczynia zależy od tego jaka wysoka ma być nasza zapiekanka.
Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/
Składniki:
250 g kaszy gryczanej /nieprażonej /
200 g dyni
mały kawałeczek ostrej papryczki
2 duże jajka
100 g drobno posiekanych migdałów
4 łyżki startego parmezanu
gałka muszkatołowa /do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
-Brokuł i dynię ugotować na parze /al. dente/.
-Dynię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki.
-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą.
-Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
-Przestudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, serem , dodać ok.50 g migdałów ,
a na koniec połączyć z ubitą pianą.
- Połowę masy ułożyć na dnie naczynia do zapiekania
-Na warstwie kaszy ułożyć różyczki brokułu i kostki dyni,
wrzucić gdzieniegdzie drobniutko pokrojoną papryczkę.
-Przykryć pozostałą kaszą.
Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
Piec ok. 25-30minut.
Gryczane muffiny z brokułem, dynią, zółtym serem i orzeszkami piniowymi.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/02/kasza-gryczana-zapiekana-z-brokuem-i.html