ßßß
250 g kaszy gryczanej /nieprażonej /200 g dynimały kawałeczek ostrej papryczki2 duże jajka100 g drobno posiekanych migdałów4 łyżki startego parmezanugałka muszkatołowa /do smaku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz /do smaku
Wykonanie:-Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.-Brokuł i dynię ugotować na parze /al. dente/.-Dynię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na różyczki.-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.- Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą.-Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.-Przestudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, serem , dodać ok.50 g migdałów ,a na koniec połączyć z ubitą pianą.- Połowę masy ułożyć na dnie naczynia do zapiekania-Na warstwie kaszy ułożyć różyczki brokułu i kostki dyni,wrzucić gdzieniegdzie drobniutko pokrojoną papryczkę.-Przykryć pozostałą kaszą.Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.Piec ok. 25-30minut.