Wykonanie
Na obiad miało być coś z
pieczarkami, wczoraj zostały nabyte takie małe cudeńka. Wzięłam też pod uwagę puree z dyni, które niedawno robiłam. No i z tych głębokich rozmyślań nad
pieczarkami i
dynią powstała ta
tarta. Trochę jesienne klimaty.Była pyszna, dosłownie BYŁA, bo już zostały po niej tylko okruchy. Intensywne w smaku pieczone
pieczarki i
przyprawy świetnie uzupełniają trochę mdłą
dynię. Jeśli mamy ochotę możemy ją wzbogacić o podsmażony
boczek,
pierś z kurczaka czy inne mięsiwo.

(przepis własny)Ciasto:¾ szkl
mąki pszennej¾ szkl
mąki żytniej130 g
masła lub
margaryny2
żółtka1 łyżka
wodysól do smakuWypełnienie:około 450 g
pieczarek2 łyżki
oliwy z oliwek1 szkl puree z dyni (jak w tym przepisie)2
białka pozostałe z ciasta1
jajko całe30 g tartego
parmezanu2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
curry- do smakuDo dużej miski wsypujemy
mąki (ja dałam pół na pół z żytnią, ale może być tylko
mąka pszenna), dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i chłodzimy min. 30 minut w lodówce (lub krócej w zamrażalniku). Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Podpiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, około 15 minut.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, mniejsze zostawiamy w całości (najlepsze!), a większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Wsypujemy do miski mieszamy z 2 łyżkami
oliwy, opruszamy
solą i
pieprzem, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180-200 st. C, do miękkości. Po upieczeniu należy wrzucić je na durszlak żeby ociekły z ewentualnego powstałego podczas pieczenia płynu.
Jajka rozkłócamy dokładnie trzepaczką w dużej misce, dodajemu puree z dyni, wyciśnięty
czosnek,
przyprawy,
parmezan i ostudzone
pieczarki. Mieszamy i wszystko wylewamy na ostudzony kruchy spód. Pieczemy 25-30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.