ßßß
(przepis własny)Ciasto:¾ szkl mąki pszennej¾ szkl mąki żytniej130 g masła lub margaryny2 żółtka1 łyżka wodysól do smakuWypełnienie:około 450 g pieczarek2 łyżki oliwy z oliwek1 szkl puree z dyni (jak w tym przepisie)2 białka pozostałe z ciasta1 jajko całe30 g tartego parmezanu2 ząbki czosnkusól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry- do smakuDo dużej miski wsypujemy mąki (ja dałam pół na pół z żytnią, ale może być tylko mąka pszenna), dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i chłodzimy min. 30 minut w lodówce (lub krócej w zamrażalniku). Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Podpiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, około 15 minut.Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, mniejsze zostawiamy w całości (najlepsze!), a większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Wsypujemy do miski mieszamy z 2 łyżkami oliwy, opruszamy solą i pieprzem, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180-200 st. C, do miękkości. Po upieczeniu należy wrzucić je na durszlak żeby ociekły z ewentualnego powstałego podczas pieczenia płynu.Jajka rozkłócamy dokładnie trzepaczką w dużej misce, dodajemu puree z dyni, wyciśnięty czosnek, przyprawy, parmezan i ostudzone pieczarki. Mieszamy i wszystko wylewamy na ostudzony kruchy spód. Pieczemy 25-30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.