Wykonanie
Brukselka chodziła za mną od dłuższego czasu aż w końcu udało się i w pewną luźną niedzielę wylądowała w tarcie. Pieczona zmienia nieco swoje oblicze, jest chrupiąca, o lekko
orzechowym smaku, jest pyszna. Razem z
pieczarkami i
boczkiem pięknie się wszystko komponowało, a ciasto z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
cebulką i
jabłkiem zyskało bardzo ciekawy smak, który dopełniał całość.Chyba znowu będzie za mną chodziła
brukselka..Ciasto:1 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
mąki żytniej2
żółtka (
białka przydadzą się do wypełnienia!)100 g
masła10 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda1 łyżka
wodyszczypta
soli i
cukruWypełnienie:ok 300 g
brukselki200 g
wędzonego boczku10 małych
pieczarek2
białka3/4 szklanki
jogurtu naturalnego /śmietany3 łyżki
parmezanusól,
pieprz1 ząbek
czosnkuWyrobić ciasto ze wszystkich składników, następnie schłodzić je min. pół godziny w zamrażarce.
Potem rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (u mnie jest to tortownica, więc też się nada), ponakłuwać widelcem i podpiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach C.
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Boczek kroimy na drobną kostkę i przesmażamy, wyjmujemy z patelni. Na wytopiony tłuszczu lekko przesmażamy umyte i osuszone
pieczarki.
Czosnek drobno siekamy, dodajemy razem z
pieprzem,
solą i
parmezanem do
jogurtu i
białek, wszystko dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wykładamy
brukselkę,
pieczarki i
boczek, wszystko zalewamy
jogurtem z
białkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut.