Wykonanie
Wybieraliśmy się do znajomych, więc musiałam coś upiec. Inaczej nie byłabym sobą ;) Już po upieczeniu okazało się, że gospodarz nie lubi
cynamonu! To powstrzymało mnie przed zrobieniem
cynamonowego lukru, ale muffiny i tak wzięłam ze sobą. I co? I smakowały! Bo
orzechy na szczęście lubi :) i to bardzo. Uff.. :)Upiekłam podwójną porcję i wymieszałam różne
mąki, żeby zużyć resztki ;) Trochę zmodyfikowałam składniki, żeby móc użyć tego, co było w lodówce i szafkach zamiast kupować nowe składniki. I tak też podaję przepis.



składniki na 24 muffiny:- 150g
mąki pszennej (u mnie szymanowskiej)- 30g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 120g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
cynamonu- 200g mielonych
migdałów- 4 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 2
jajka- 200g
cukru trzcinowego- 120ml
oleju (następnym razem dam mniej)- sok z 1/2
cytryny- 500ml
kefirulukier:- 3/4 szkl
cukru pudru (u mnie trzcinowego)- 2-3 łyżeczki
wody- 1 łyżeczka
cynamonu (pominęłam)-
płatki migdałowe do posypaniaRozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować foremkę na muffiny (wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami, chyba, że używacie silikonowej).
Mąki wymieszać z
cynamonem,
migdałami, proszkiem,
sodą i
solą.
Jajko roztrzepać, dodać
cukier,
olej,
sok z cytryny i
kefir.Wymieszać mokre i suche składniki, wlać do przygotowanych foremek.Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).Ostudzić i przygotować
lukier mieszając ze sobą składniki do uzyskania gładkiej, gęstej, ale nieco lejącej konsystencji.Polać lukrem wszystkie muffiny i posypać
płatkami migdałowymi.Odstawić do zastygnięcia.

#ZjedzZapasyźródło: blog Czym pachnie u Żaków