Wykonanie
*Moja babcia mawiała ‘człowiek planuje, Pan Bóg kreskuje’ i coraz częściej niestety uświadamiam sobie, że może babcia miała jednak rację ;) Powoli zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle powinnam jeszcze cokolwiek planować, zazwyczaj bowiem jest zupełnie inaczej, niż być miało…I weekend, i cały tydzień, minął więc zupełnie nie tak jak przewidywał to pierwotny
plan, oszczędzę Wam jednak niepotrzebnych szczegółów, wszak jest to blog kulinarny, a nie zdrowotny ;) Dziś więc na osłodę upiekłam
cytrynowe ciasto z
makiem, które kilka dni temu zaproponowała Joanna na forum CinCin (oryginał tłumaczenia tutaj – klik). Ciasto jest niezwykle łatwe i szybkie, a przede wszystkim – aromatyczne, wilgotne i barrrdzo smaczne. Jeśli lubicie
cytrynowe wypieki, to z całą pewnością jest to ciasto dla Was, choć przyznaję, że
cytrynowy smak jest tutaj nieco delikatniejszy, niż pierwotnie myślałam. Bardzo lubię dodatek
maku do
cytrynowych wypieków (tak było również np. w przypadku tych oto
cytrynowych muffinów – klik) i mam nadzieję, że i Wam wypiek ten przypadnie do gustu :)Joanno, raz jeszcze dziękuję za przepis!*
Jako iż użyłam
cukru trzcinowego, ciasto ma kolor bardziej
pomarańczowy niż
cytrynowy ;)*(tłumaczenie Joanny tutaj – klik, poniżej wersja z moimi niewielkimi zmainami)Ciasto
cytrynowe z
makiem na keksówkę 29 x 11ciasto :250 g
mąki50 g bardzo drobno zmielonych
migdałów (bez skórki)2 łyżki
maku1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli175 g miękkiego
masła200 g zmielonego jasnego
cukru trzcinowego3 duże
jajka150 ml kwaśnej
śmietany1 łyżeczka esencji waniliowejskórka otarta z 2
cytrynpolewa:sok z jednej
cytryny1 łyżka
cukru2 łyżki
śmietanyopcjonalnie –
cukier puder i
płatki migdałów do dekoracjiPiekarnik rozgrzać do 180°.
Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce.
Masło utrzeć z
jajkami na puszystą masę, a następnie dodawać
mąkę na przemian ze
śmietaną cały czas ubijając (ok. 3-4 minuty). Dodać
wanilię i otarte
skórki cytrynowe, wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej keksówki i piec ok. 50 – 55 minut.Pod koniec pieczenia przygotować polewę :
sok z cytryny podgrzać, dodać
cukier i
śmietanę i mieszać aż do rozpuszczenia
cukru; nasączyć polewą gorące ciasto i ewentualnie posypać
cukrem pudrem i
płatkami migdałowymi (ten etap pominęłam).Smacznego !*Przepis dołączam do kończącego się już
Cytrusowego Tygodnia Tatter*