Wykonanie
Przepis znalazłam w książce Nigelli- „Kuchnia- przepisy z
serca domu”. W części zatytułowanej „Kuchnia krzepi” w rozdziale- „Sen o cieple domowego ogniska” wpadło mi w oko bezglutenowe,
cytrynowe ciasto. Od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia go. Z kilku powodów, po pierwsze mam słabość do ciast
cytrynowych, a po drugie zawsze mnie zastanawiało, czy da się zrobić smaczne, bezglutenowe ciasto z
mąki kukurydzianej. I teraz wiem. Można :) Ciasto
cytrynowe,
zdrobnymi modyfikacjami, wyszło pyszne :)Składniki:180g
masła100g
cukru200g mielonych
migdałów100g
mąki kukurydzianejŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka
sody oczyszczonej3
jajka2
cytryny100g
cukru pudruWykonanie:
Mąkę kukurydzianą łączymy z mielonymi
migdałami,
sodą i proszkiem.Miękkie
masło ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedno
jajko i 1/3 sypkich składników- miksujemy, i tak bez przerywania miksowania dodajemy na przemian
jajka i część składników. Na sam koniec dodajemy skórkę startą z
cytryn. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.Upieczone ciasto studzimy nieco w tortownicy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy za pomocą wykałaczki.Sok wyciśnięty z
cytryn wlewamy do rondelka, dosypujemy
cukier puder i podgrzewamy, aż cały
cukier się rozpuści. Powstałym
syropem polewamy ciasto i zostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.Ciasto wyjmujemy na talerz i kroimy na kawałki.