ßßß
Ciasto, które rozchmurzy najbardziej ponury listopadowy dzień. Z dodatkiem polenty, czyli mąki kukurydzianej, migdałów i dużej ilości soku z cytryny. Z najlepszym lukrem z soku i otartej skórki z mandarynki. Bezglutenowe (alergicy powinni pamiętać, by użyć bezglutenowego proszku do pieczenia). Ciasto jest lekkie, bardzo puszyste, lekko ziarniste, przesmaczne! I bardzo cytrynowe :-).Składniki:180 g masła150 g drobnego cukru do wypieków3 duże jajkaskórka otarta z 2 cytryn i sok z nich wyciśnięty130 g zmielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g drobnej polenty (żółtej mąki kukurydzianej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką, kremową, lekko ziarnistą masę.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, przełożyć na paterę. Polać lukrem.Lukier mandarynkowy:sok i skórka otarta z 1 mandarynki1/2 - 3/4 szklanki cukru pudruSkładniki umieścić w małej miseczce, rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Baking Bible' Annie Bell .