ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

nazwa

Wykonanie

Och, jak ja lubię ciasta z dodatkiem mielonych migdałów . To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze w migdałowym cieście, wilgotność, ziarnistość, delikatność, lekkość. Ciasto migdałowe robi się błyskawicznie, minimalnym nakładem pracy. Z powodzeniem mogłoby obyć się bez lukru, samo w sobie jest wystarczająco bogate. Rozpływa się w ustach. Pycha. Polecam.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
225 g drobnego cukru
150 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
75 g maki samorosnacej (lub zwykła plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mielonych migdałów
polewa:
100 g cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z 1 małej cytryny
2 łyżeczki prażonych płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i ubijamy.
Wykładamy masę do foremki i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Cukier puder umieszczamy w małej misce i mieszamy z sokiem z cytryny, dodając go porcjami. Ma powstać gęsty, lejący się lukier. Wykładamy go na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/10/ciasto-migdaowe.html