Wykonanie
Och, jak ja lubię ciasta z dodatkiem mielonych
migdałów . To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze w
migdałowym cieście, wilgotność, ziarnistość, delikatność, lekkość. Ciasto
migdałowe robi się błyskawicznie, minimalnym nakładem pracy. Z powodzeniem mogłoby obyć się bez lukru, samo w sobie jest wystarczająco bogate. Rozpływa się w ustach. Pycha. Polecam.Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
225 g drobnego
cukru150 g
masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego75 g
maki samorosnacej (lub zwykła plus 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia125 g mielonych
migdałówpolewa:100 g
cukru pudruświeżo wyciśnięty sok z 1 małej
cytryny2 łyżeczki prażonych
płatków migdałowychPiekarnik nastawiamy na 180 st C, lekko smarujemy
masłem i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i ubijamy.Wykładamy masę do foremki i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Cukier puder umieszczamy w małej misce i mieszamy z
sokiem z cytryny, dodając go porcjami. Ma powstać gęsty, lejący się
lukier. Wykładamy go na wierzch ciasta i posypujemy
płatkami migdałowymi.