Przepis z Dekoracji ciast, nie pytajcie o numer bo nie podam;P nie mam gazet przy sobie, mam tylko swój zeszycik z przepisanymi przepisami;)W formie stokrotki z Ale pychota.Określiłabym to ciasto jako bardzo cytrynowe ze względu na ilość cytryn zużytych...Słodyczy nadaje lukier...U mnie w domu dla wszystkich super ciasto, ale za słodkie z polewą, choć zrobiłam jej połowę...Składniki na tortownicę 20cm średnicy:ciasto115g cukru115g miękkiego masła4 jajka180g zmielonych midgałów4 łyżki (ok. 30g) makustarta skórka i sok z 2 cytryn125g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solisyropcytrynowy100g cukru6 łyżek soku z cytrynypolewa cytrynowa225g cukru pudrustarta skórka i sok z 1 cytrynykandyzowana skórka cytrynowaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do temp.180st.C. Nasmaruj formę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj po 1 jajku.Dodaj zmielone migdały, mak, skórkę z cytryny oraz sok. Wymieszaj.Przesiej mąkę. proszek do pieczenia i sól do miski z masą i wymieszaj.przelej masę do formy i piecz ok 40min.Aby przygotować syrop w rondelku podgrzej sok z cukrem. Mieszaj aż cukier się rozpuści a syropzrobi się przejrzysty.Ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką i polej syropem.Aby przygotować polewę: przesiej cukier puder do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj na gładka masę.Kiedy ciasto niemal wystygnie umieść je na talerzu, na którym zamierzasz je podać i przy użyciu szpatuły posmaruj je polewą cytrynową. Na koniec posyp je kandyzowaną skórką cytrynową.Smacznego;P