Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie za nami, tym razem z Anią, Moniką i Gosią, która wynalazła przepis, upiekłyśmy babki
cytrynowe na semolinie. U mnie nie baba, a ciasto bo gdzieś zaginęła blacha na babkę. Przepis pochodzi z książki Women's Weekly "The Baking Collection": Semolina and
yogurt - Lemon
syrup cake. Myślę, że jest to ciasto idealne na Wielkanoc, trochę inne niż tradycyjne baby. Wilgotne i kwaskowe dzięki cytrynowemu syropowi, po prostu pyszna!
Składniki:250g miękkiego
masła1 łyżka startej
skórki z cytryny220 g drobnego
cukru3
jajka150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia160 g semoliny280 g
jogurtu naturalnegoSyrop cytrynowy:100 g
cukru pudru40 ml
soku z cytrynyMasło ubijamy mikserem z
cukrem i
skórką cytrynową dodając po kolei
żółtka. Następnie dosypujemy powoli
mąkę z semoliną i
proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodając, łyżka po łyżce,
jogurt, całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką formę, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 40-50 minut.Przygotowujemy
syrop mieszając
cukier puder z
sokiem z cytryny. Gdy ciasto będzie upieczone i lekko przestygnie (ale będzie ciepłe) polewamy
syropem.Smacznego!