ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

nazwa

Wykonanie

Kolejne cytrynowe ciasto . Podobne do poprzedniego ciasta z makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat cytryny jest intensywny, a cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę. Cytrynowe ciasto z makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.
Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"
125 g masła, plus dodatkowo do smarowania
3 cytryny
225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki
3 jajka
200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka maku, plus szczypta do posypania
190 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g cukru. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z jogurtem i makiem.
Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przygotowujemy syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i pozostałe 3 łylżeczki cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia syropu.
Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem i skórką startą z 1 cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy makiem. Podajemy, gdy lukier zastygnie.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/ciasto-cytrynowe-z-makiem-cytrynowym.html