Wykonanie
Kolejne
cytrynowe ciasto . Podobne do poprzedniego ciasta z
makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest
syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat
cytryny jest intensywny, a
cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze
słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę.
Cytrynowe ciasto z
makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"

125 g
masła, plus dodatkowo do smarowania3
cytryny225 g drobnego
cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki3
jajka200 g
maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
maku, plus szczypta do posypania190 g
cukru pudru, przesianegoPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą
skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g
cukru. Dodajemy stopniowo po jednym
jajku, ubijając. Dodajemy
mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z
jogurtem i
makiem.Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).Przygotowujemy
syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2
cytryn i pozostałe 3 łylżeczki
cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia
cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia
syropu.Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy
lukier.
Cukier puder mieszamy z
sokiem i skórką startą z 1
cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy
makiem. Podajemy, gdy
lukier zastygnie.