Wykonanie

Składniki:* 250g
mąki tortowej* 100g
masła* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 50g
cukru* 2
jajka* Skórka z 2
cytryn* Sok z 1
cytryny* 1 laska waniliowa*
Cukier puder* Szczypta
soliSposób przygotowania:
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone
masło, 2
żółtka,
skórkę cytrynową, sok z 1
cytryny, ziarenka
wanilii, 25g
cukru. Całość mieszamy. Szczyptę
soli i resztę
cukru dodajemy do
białek i ubijamy pianę. Następnie przekładamy ją do reszty i wyrabiamy ciasto.
Potem wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.Formujemy kuleczki średnicy około 3cm, obtaczamy je w cukrze pudrze i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 0 C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną i….Smacznego! :)PS. Najlepiej smakują z ciepłym
mlekiem.

