ßßß Cookit - przepis na MIGDAŁOWO- CYNAMONOWE MUFFINY

MIGDAŁOWO- CYNAMONOWE MUFFINY

nazwa

Wykonanie

Migdały to zdecydowanie moje ulubione bakalie (i jedne z nielicznych, które jadam). Oprócz niesamowitego smaku mało kto wie, że są one "bombą witaminową", a ponadto cennym źródłem wapnia i białka.
Ciekawe jest również pochodzenie tego słowa. Według mitologii greckiej Filis, córka króla Tracji, opuszczona przez kochanka, który wyjechał na wojnę umarła z tęsknoty i zamieniła się w drzewo migdałowca. Jej wybranek po powrocie zalał się łzami przy tym drzewie oraz je zrosił. Migdałowiec zakwitł białymi delikatnymi, kwiatami i dla starożytnych stał się symbolem dziewiczej miłości.
To tyle tytułem wstępu :)
Składniki (na 12 sztuk):
150 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
100 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
100 g cukru,
szczypta soli,
1 jajko,
250 g kwaśnej śmietany,
60 ml oleju z pestek winogron,
sok z 1 cytryny,
200 g cukru pudru,
płatki migdałowe do dekoracji.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z łyżeczką cynamonu, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Do roztrzepanego jajka dodajemy cukier, olej i śmietanę. Mokre składniki stopniowo łączymy z sypkimi i mieszamy, aż uzyskają odpowiednią konsystencję.
Foremki napełniamy masą do około 3/4 wysokości.
W środek wkładamy po kostce białej czekolady i przykrywamy masą.
Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
W tym czasie cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem i wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny, ucieramy aż uzyskamy klarowny lukier.
Po upieczeniu polewamy muffinki lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis inspirowany: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/12/Muffiny-migdalowe.html
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/migdaowo-cynamonowe-muffiny.html