ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

nazwa

Wykonanie

Lody truskawkowe już były, teraz kolej na ciasto. Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu wygląda na zwykłe, ale gdy spróbujemy kawałek, stwierdzamy, że to jednak bardziej luksusowa wersja owocowego placka. To oczywiście dodatek mielonych migdałów sprawia, że to truskawkowe ciasto tak bardzo zyskuje na smaku i zmienia jego strukturę na przyjemnie ziarnistą. Choć w nazwie jest ciasta jest cynamon, to ta jedna jego łyżeczka, jest na tyle subtelna, że praktycznie niewyczuwalna, zdominowana całkowicie przez migdały i truskawkowy "farsz". Gościom, którzy mieli tą przyjemność ciasta popróbować- bardzo smakowało. Tak samo zresztą jak domownikom. Jest rzeczywiście pyszne. Polecam.
Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu
175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
175 g mielonych migdałów
175 g drobnego cukru trzcinowego
175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 jajka
450 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych na plastry
cukier puder do posypania, opcjonalnie
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Ucieramy razem mielone migdały, masło, cukier, mąkę, cynamon, jajka, aż masła będzie dokładnie zmiksowana.
Połowę masy przekładamy do foremki , wygładzamy i wysypujemy na nią truskawki. Drugą połową masy przykrywamy truskawki. Wygładzamy.
Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rumiane(po ok 40 min), jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową.
Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Podajemy ciepłe, ewentualnie posypane cukrem pudrem.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/06/ciasto-z-truskawkami-i-szczypta.html