Wykonanie
Lody truskawkowe już były, teraz kolej na ciasto. Ciasto z
truskawkami i szczyptą
cynamonu wygląda na zwykłe, ale gdy spróbujemy kawałek, stwierdzamy, że to jednak bardziej luksusowa wersja
owocowego placka. To oczywiście dodatek mielonych
migdałów sprawia, że to
truskawkowe ciasto tak bardzo zyskuje na smaku i zmienia jego strukturę na przyjemnie ziarnistą. Choć w nazwie jest ciasta jest
cynamon, to ta jedna jego łyżeczka, jest na tyle subtelna, że praktycznie niewyczuwalna, zdominowana całkowicie przez
migdały i
truskawkowy "farsz". Gościom, którzy
mieli tą przyjemność ciasta popróbować- bardzo smakowało. Tak samo zresztą jak domownikom. Jest rzeczywiście pyszne. Polecam.

Ciasto z
truskawkami i szczyptą
cynamonu
175 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia175 g mielonych
migdałów175 g drobnego
cukru trzcinowego175 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1 łyżeczka mielonego
cynamonu2
jajka450 g
truskawek, bez szypułek, pokrojonych na plastry
cukier puder do posypania, opcjonalniePiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Ucieramy razem mielone
migdały,
masło,
cukier,
mąkę,
cynamon,
jajka, aż
masła będzie dokładnie zmiksowana.Połowę masy przekładamy do foremki , wygładzamy i wysypujemy na nią
truskawki. Drugą połową masy przykrywamy
truskawki. Wygładzamy.Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rumiane(po ok 40 min), jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową.Lekko studzimy i wyjmujemy z foremki. Podajemy ciepłe, ewentualnie posypane
cukrem pudrem.Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"