ßßß Cookit - przepis na MUFFINY MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE NA KEFIRZE

MUFFINY MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE NA KEFIRZE

nazwa

Wykonanie

Wybieraliśmy się do znajomych, więc musiałam coś upiec. Inaczej nie byłabym sobą ;) Już po upieczeniu okazało się, że gospodarz nie lubi cynamonu! To powstrzymało mnie przed zrobieniem cynamonowego lukru, ale muffiny i tak wzięłam ze sobą. I co? I smakowały! Bo orzechy na szczęście lubi :) i to bardzo. Uff.. :)
Upiekłam podwójną porcję i wymieszałam różne mąki, żeby zużyć resztki ;) Trochę zmodyfikowałam składniki, żeby móc użyć tego, co było w lodówce i szafkach zamiast kupować nowe składniki. I tak też podaję przepis.
składniki na 24 muffiny:
- 150g mąki pszennej (u mnie szymanowskiej)
- 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g mielonych migdałów
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200g cukru trzcinowego
- 120ml oleju (następnym razem dam mniej)
- sok z 1/2 cytryny
- 500ml kefiru
lukier:
- 3/4 szkl cukru pudru (u mnie trzcinowego)
- 2-3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
- płatki migdałowe do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować foremkę na muffiny (wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami, chyba, że używacie silikonowej).
Mąki wymieszać z cynamonem, migdałami, proszkiem, sodą i solą.
Jajko roztrzepać, dodać cukier, olej, sok z cytryny i kefir.
Wymieszać mokre i suche składniki, wlać do przygotowanych foremek.
Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Ostudzić i przygotować lukier mieszając ze sobą składniki do uzyskania gładkiej, gęstej, ale nieco lejącej konsystencji.
Polać lukrem wszystkie muffiny i posypać płatkami migdałowymi.
Odstawić do zastygnięcia.
#ZjedzZapasy
źródło: blog Czym pachnie u Żaków
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/02/Muffiny-migdalowo-cynamonowe-na-kefirze.html