ßßß
składniki na ok. 600ml:- 2 łyżki oleju- 1 średnia czerwona cebula- 4 ząbki czosnku- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka soli- 1 łyżka curry w proszku (+ łyżeczka madras curry powder)- 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub ziaren gorczycy)- ½ łyżeczki wędzonej papryki- 3 goździki- 2 duże ziela angielskie- 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych papryczek cayenne- 2 puszki pomidorów z puszki (ok. 800g)- ½ szkl ksylitolu (lub tyle samo cukru)- ¼ szkl octu jabłkowegoNa dużej patelni rozgrzać olej, posiekać cebulę i podsmażyć do zeszklenia.Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. minuty.Dodać koncentrat, sól, curry, wędzoną paprykę, papryczkę i zmiażdżone w moździerzu lub zmiksowane ziele, goździki i ziarna gorczycy. Albo zamiast ziaren gorczycy, dodać łyżeczkę musztardy (jak ja).Po dokładnym wymieszaniu i kolejnej minucie smażenia, dodać ksylitol/cukier, ocet i pomidory z puszki.Gotować na małym ogniu przez ok. 45 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co jakiś czas przemieszać.Zdjąć z ognia, i zmiksować, po czym przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się niezmielonych ziarenek czy niedokładnie zmielonych przypraw.Szybko nałożyć do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić, odwrócić, przykryć ściereczką i ostudzić.Przechowywać do miesiąca w lodówce.
Jak wykorzystać ten ketchup? Tradycyjnie do grillowanej kiełbaski i frytek (u mnie jedno i drugie z piekarnika). Koniecznie ze szczyptą curry na wierzchu. Surówka z kapusty też się świetnie sprawdza do tego zestawu :)
źródło: blog Beantown baker
~ ~ ~