Wykonanie
Przepis na te
śledzie znalazłam tutaj. Postanowiłam wypróbować je na Wigilię...no i wyszły pyszne...50 dkg płatów solonych3
cebule10
goździków10 ziaren
ziela angielskiego1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
octu1/2 szkl.
olejuszczypta
soli lub
wegetyszczypta
pieprzuszczypta
papryki mielonejmała puszka
koncentratu pomidorowegoCebulę pokroić w piórka.Płaty solone [wymoczyć ] i pokroić .Resztę składników gotować około 10 min.Wystudzić i zalać płaty.Odstawić do lodówki.Najlepsze na drugi dzień.Do tych
śledzi użyłam
goździków Marsyl
Przyprawą są tu wysuszone, jeszcze nie rozwinięte, kwiaty goździkowca korzennego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak małe gwoździki.To wspaniały dodatek do grzanego
piwa,
wina,
likierów, kompotów. Dodawane są także do pieczeni,
przetworów mięsnych, marynat. Są składnikiem mieszanek
przyprawowych.Smak jest ostry,
palący. Użycie
goździków wymaga dużej ostrożności, gdyż bardzo łatwo można je „przedawkować”.Zapach silny, korzenny, przyjemny, dzięki
czemu stosuje się je do aromatyzowania różnorakich produktów jak np.: ciasta, papierosy. Zgryzienie kilku
goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.