ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z goździkami

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z goździkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na te śledzie znalazłam tutaj. Postanowiłam wypróbować je na Wigilię...no i wyszły pyszne...
50 dkg płatów solonych
3 cebule
10 goździków
10 ziaren ziela angielskiego
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
szczypta soli lub wegety
szczypta pieprzu
szczypta papryki mielonej
mała puszka koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w piórka.Płaty solone [wymoczyć ] i pokroić .Resztę składników gotować około 10 min.Wystudzić i zalać płaty.Odstawić do lodówki.Najlepsze na drugi dzień.
Do tych śledzi użyłam goździków Marsyl
Przyprawą są tu wysuszone, jeszcze nie rozwinięte, kwiaty goździkowca korzennego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak małe gwoździki.
To wspaniały dodatek do grzanego piwa, wina, likierów, kompotów. Dodawane są także do pieczeni, przetworów mięsnych, marynat. Są składnikiem mieszanek przyprawowych.
Smak jest ostry, palący. Użycie goździków wymaga dużej ostrożności, gdyż bardzo łatwo można je „przedawkować”.
Zapach silny, korzenny, przyjemny, dzięki czemu stosuje się je do aromatyzowania różnorakich produktów jak np.: ciasta, papierosy. Zgryzienie kilku goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/12/1087sledzie-w-sosie-sodko-kwasnym-z.html