Sezon na ogórki już minął ale na przyszły rok przepis jak znalazł .Ogórki w plastrach są bardzo smaczne ,chrupiące doskonała przystawka do obiadu jak i do świeżego pieczywa ....Składniki :-4 kg ogórków-1/2 kg cebuli-1 łyżka soli-1/2 szklanki oleju-1/2 szklanki octu-1 szklanka cukru-1 płaska łyżka pieprzu-2 łyżki vegety- 2 słoiki koncentratu pomidorowego( po 200 g )-garść kopruPrzygotowanie :Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na grubsze plastry ,następnie obieramy cebule i także kroimy w plastry .Do ogórków dodajemy cebulę,sól ,olej ,vegetę,cukier, pieprz ,ocet , garść kopru i koncentrat pomidorowy wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby się zmorzyło.Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i kładziemy do słoików razem z tym sokiem. Gotujemy 10 minut od zagotowania .....Smacznego!!!!