Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb.Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp.U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha!Składniki:3 kg pomidorów25 dag cebuli0 ml octu10 dag ostrej musztardy8 dag cukruPrzyprawy:gałka muszkatołowagorczycamielona paprykaziele angielskisól i pieprzWykonanie:Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Następnie rozgotować z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sito. Powstałą masę podgrzewać przez godzinę, często mieszając, następnie odparować i zredukować o połowę. Cały czas mieszając wsypać cukier, dodać ocet, musztardę i przyprawy do smaku. Starannie wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gorące przykryć ścierką na ok. 20 minut.