ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup z musztardą do słoików

Domowy ketchup z musztardą do słoików

nazwa

Wykonanie

Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb.
Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp.
U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha!
Składniki:
3 kg pomidorów
25 dag cebuli
0 ml octu
10 dag ostrej musztardy
8 dag cukru
Przyprawy:
gałka muszkatołowa
gorczyca
mielona papryka
ziele angielski
sól i pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Następnie rozgotować z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sito. Powstałą masę podgrzewać przez godzinę, często mieszając, następnie odparować i zredukować o połowę. Cały czas mieszając wsypać cukier, dodać ocet, musztardę i przyprawy do smaku. Starannie wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gorące przykryć ścierką na ok. 20 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/domowy-ketchup-z-musztarda-do-soikow.html