Wykonanie
Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek, kanapek etc.



Składniki:
Około 2 kg
paprykiZalewa:
2 ½ litra
wody2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli½ litra
octu 10%
Do każde słoja dodajemy:
Plasterek
cebuliGorczycęZiele angielskieJeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja niewielki kawałek
papryki chili lub
czosnku.
Paprykę kroimy w plasterki lub ząbki (ja pokroiłam w podłużne pasy, które można przed podaniem pokroić według uznania).
Paprykę wkładamy do słojów, dodajemy
cebulę,
gorczycę,
ziele angielskie i ewentualnie
chili lub
czosnek.
Wszystkie składniki zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.
Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji, by lekko przestygły.

R E K L A M A