ßßß
Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek, kanapek etc.

Składniki:Około 2 kg paprykiZalewa:2 ½ litra wody2 łyżki cukru2 łyżeczki soli½ litra octu 10%Do każde słoja dodajemy:Plasterek cebuliGorczycęZiele angielskieJeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja niewielki kawałek papryki chili lub czosnku.Paprykę kroimy w plasterki lub ząbki (ja pokroiłam w podłużne pasy, które można przed podaniem pokroić według uznania). Paprykę wkładamy do słojów, dodajemy cebulę, gorczycę, ziele angielskie i ewentualnie chili lub czosnek.Wszystkie składniki zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji, by lekko przestygły.
R E K L A M A