Wykonanie
Powstały z ciekawości zaeksperymentowania jak by smakowały inne warzywa w zalewie musztardowej, to po pierwsze a po drugie świetna kompozycja na imprezki. Niestety dodałam dijon, dobrze jej nie zamieszałam i nie rozpuściła mi się w słoikach ( co widać na zdjęciach ). Dlatego pikle nie wyszły
musztardowe ale jak w zwyczajnej zalewie octowej. Nie mniej były rewelacyjne. Czego efektem było ekspresowe zniknięcie ze stołu.
Składniki : ( ilość zalewy musicie dostosować do ilości słoików robionych w danej chwili, ja robiłam z 1 , 5 porcji i wyszły mi na 3 słoiki 500 ml )Ilości warzyw też nie podaję, każdy użyje tyle ile akurat będzie miał. Podam jedynie co ja dałam.
ogórkipaprykaczosnekcebulkiZalewa :4 szklanki
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
musztardy rosyjskiej ( jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję proponuję dodać innej łagodnej. Ja użyłam dijon ( patrz wstęp wyżej ) )Ponad to :
ziele angielskieliscie laurowegorczycaolej ( jeśli do pikli dodajemy
paprykę )Składniki na zalewe umieszaczamy w jednym garnku, zagotowujemy.Słoiki wyparzamy. Do każdego dajemy
liście laurowe,
gorczycę i ziele. Warzywa myjemy, układamy ściśle w słoikach. Zalewamy ciepłą zalewą. Na samą górę dajemy 2 łyżki
oleju ( tylko jeśli w słoikach znajduje się
papryka- zapobiegnie to jej gniciu ). Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 10 minut.Smacznego :)