Wykonanie
Koniec sierpnia i początek września to czas
papryki.Marynowana jest obowiązkową pozycją na mojej liście
przetworów na zimę.Wszyscy za nią przepadamy i jest najchętniej przynoszonym słoiczkiem z domowej spiżarni.
Składniki:ok. 2 kg
paprykiziele angielskiegorczycaliście lauroweolejzalewa:1 szklanka
octu 10%5 szklanek
wody8 łyżek
cukru4 łyżeczki
soliSposób wykonania:Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki.Pokrojoną umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem i tak pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy
wodę.Do każdego słoiczka wrzucamy po 2 ziarenka
ziela angielskiego, 2
listki laurowe i pół łyżeczki
gorczycy. Następnie, dosyć ściśle układamy sparzoną
paprykę i wlewamy 2 łyżki
oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki.Przygotowane w ten sposób słoiki z
papryką należy zapasteryzować, tzn: wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C na 20 minut lub gotować w garnku z wrzącą
wodą ok. 30 minut.