ßßß Cookit - przepis na Papryka marynowana

Papryka marynowana

nazwa

Wykonanie

Koniec sierpnia i początek września to czas papryki.
Marynowana jest obowiązkową pozycją na mojej liście przetworów na zimę.
Wszyscy za nią przepadamy i jest najchętniej przynoszonym słoiczkiem z domowej spiżarni.
Składniki:
ok. 2 kg papryki
ziele angielskie
gorczyca
liście laurowe
olej
zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
8 łyżek cukru
4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem i tak pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.
Do każdego słoiczka wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe i pół łyżeczki gorczycy. Następnie, dosyć ściśle układamy sparzoną paprykę i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki.
Przygotowane w ten sposób słoiki z papryką należy zapasteryzować, tzn: wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C na 20 minut lub gotować w garnku z wrzącą wodą ok. 30 minut.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/08/Papryka-marynowana.html