ßßß
Składniki:ok. 2 kg paprykiziele angielskiegorczycaliście lauroweolejzalewa:1 szklanka octu 10%5 szklanek wody8 łyżek cukru4 łyżeczki soliSposób wykonania:Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy.Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki.Pokrojoną umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem i tak pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.Do każdego słoiczka wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe i pół łyżeczki gorczycy. Następnie, dosyć ściśle układamy sparzoną paprykę i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki.Przygotowane w ten sposób słoiki z papryką należy zapasteryzować, tzn: wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C na 20 minut lub gotować w garnku z wrzącą wodą ok. 30 minut.