Wykonanie
Marynowana
papryka to świetny dodatek do obiadów, sałatek, kanapek. Biorąc pod uwagę ile kosztuje świeża
papryka teraz - zimą (ja dziś za jedną, niewielką
paprykę zapłaciłam 2 zł.) to opłaca się kupić cały zapas tego warzywa w sezonie, wsadzić je w słoik, aby w czarnej godzinie móc się cieszyć jej smakiem :)Składniki:- 10 kg.
papryki (można oczywiście mniej, ale ja się nie rozdrabniam;) )- 7 litrów
wody- 7 szklanek
octu 10%- 10 szklanek
cukru- 14 łyżek
soli-
liście laurowe,
ziele angielskie,
gorczyca,
pieprz - wg indywidualnych zainteresowań-
olej roślinnyPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz
papryki łączymy ze sobą, wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy ją do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdej porcji wlewamy łyżkę
oleju.Pasteryzujemy nie dłużej niż 5-8 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i wciąż odwrócone do góry wieczkiem owijamy kocem. Gdy ostygną przenosimy do piwnicy i zjadamy zimą :)Smacznego!