Wykonanie
Robicie
przetwory na zimę? U nas to obowiązkowy element lata. :) Opłaca się poświęcić trochę czas, aby zamknąć lato w słoiku.
Przetwory pomagają przetrwać długą, smutną zimę, przypominają o lecie, promieniach słońca i tych wszystkich, letnich smakołykach. A więc do słoików marsz, teraz jest najlepszy czas na
paprykę :)
Papryka konserwowaSKŁADNIKI:2kg
papryki ( w dowolnym kolorze)ok.trzy ziarenka
ziela angielskiego na słoik
liście laurowe na słoikłyżka
oleju na słoikkilka ziaren
gorczycy na słoikZALEWA:szklanka
octu 10%5 szklanek
wody8 łyżek
cukru4 łyżeczek
soliPaprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w szerokie paski. Przełóż ją do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie odcedź i układaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj
gorczycę,
ziele angielskie oraz
liście laurowe i
olej.Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj
wodę z
octem,
cukrem i
solą. Gorącą zalewą zalej słoiki, zakręć mocno i odstaw do góy dnem na ok. 30 minut. Przygotowane w ten sposób słoiki pasteryzuj ok. 20 minut.