Wykonanie
Zerkam w kalendarz - maj. Patrzę uważniej, z lekkim niedowierzaniem - zgadza się. Maj . Z niechęcią kieruję wzrok za okno - późny październik, w najlepszym razie. Zimno i ponuro, niebo zasnute grubą warstwą szaroburych chmur; na dopiero co umytych oknach krople pojawiają się z coraz większą częstotliwością.Ja chcę wiosnę!
Słoneczną, ciepłą, majową. Chcę nosić sukienki bez pończoch i baleriny albo nowe sandały. Chcę móc usiąść na ławce w parku z książką w ręku, bez ryzyka, że ją utopię, a sobie odmrożę to i owo. Ech...Majowa wiosna, tudzież wiosenny maj, pozostają na razie w sferze marzeń. W piątek mieliśmy w planie grilla, ale prognoza jest nieubłagana - najbliższe dwa tygodnie to deszcz przeplatany mgłami, brutalnie rozrywanymi przez silny, zimny wiatr. Niezbyt to optymistyczne... Jedno, co dobre, to zamiast się włóczyć po parkach, lasach i tym podobnych,
będę siedziała w domu i grzecznie odrabiała lekcje. Zamieniłabym się jednak bez wahania.W związku z taką a nie inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze
szpinakiem daje ogromne
pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka powędrowały więc
ziemniaki i
ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości
czosnku. Do tego kumin i nieco
kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki
szpinak, który smakuje bajecznie, a który z
czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką na rozgrzewkę.Przepis znalazłam u Oli, nieco go zmieniając.Tym razem miałam przyjemność gotować z Malwinną i Mopsikiem ; koniecznie sprawdźcie, jakie pyszności przygotowały dziewczyny.

Składniki:(na 4-6 porcji)2 łyżki
oleju4 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l
bulionu350 g
ziemniaków440 g
ciecierzycy z puszki200 g
świeżego szpinaku100 ml
śmietany kremówki (38%)
sólpieprzCebulę i
czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na
oleju, dodać
kolendrę i kumin. Smażyć, aż
przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać
bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę
ziemniaki. Gotować 10-15 minut. Dodać
ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut. Odlać 1-2 szklanki zupy (w zależności od tego, jak gęsta ma być), do garnka dodać
szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odlaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wlać do zupy razem ze
śmietaną, wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać gorącą.Smacznego!

Po wieczornym spacerze z psem, zamiast
herbaty, zjem sobie miskę mojej zupy. Myślę, że podziała jeszcze lepiej.