Wykonanie

Dzisiaj będzie naprawdę zdrowo! Ale to nie jedyna zaleta rozgrzewającego kremu z
marchwi ze sporym dodatkiem świeżej
kolendry. Oprócz tego jest bardzo smaczny i aromatyczny. Polecam. Łatwo i szybko się go przygotowuje, co czyni go dobrym pomysłem na lunch lub obiad w czasie zapracowanego tygodnia. Sprawdzi się też jako pierwsze danie przed orientalnymi potrawami. A to wszystko z tak niewielu, w dodatku niedrogich, składników.- 1 łyżka
oleju- 1
cebula- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1 duży
ziemniak- 450g
marchwi- 1 - 1,2 l
bulionu- duża garść świeżej
kolendry- 1 łyżeczka
ostrej papryki-
sól,
pieprz1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej i dodać posiekaną
cebulę.2) Smażyć przez kilka minut, mieszając.3) Dodać mieloną
kolendrę i pokrojonego w kostkę
ziemniaka.4) Smażyć przez minutę, po czym dodać posiekaną
marchew i
bulion.5) Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut lub aż
marchew będzie miękka.6) Zmiksować wraz z prawie całą
kolendrą.7) Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką i podawać z resztą
kolendry.Przepis (trochę wzbogacony) stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 190 kcal