Wykonanie

Nie
mogę nie piec quiche'a (kisza)! Uwielbiam ten wypiek i robię go tak często jak to możliwe:)Tym razem w wersji ze
szparagami, gorgonzolą,
orzechami i
papryczką chilli. Z wierzchu posypane
serem pecorino. Niebo w gębie:DW quichu najbardziej lubię to, że jest pyszny na ciepło, ale stanowi też idealną przekąskę na zimno:)Pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje:) Ja jestem zauroczona tym francuskim wypiekiem, a Wy?p.s. Przy okazji przypominam o głosowaniu na inny mój przepis(klik) w konkursie "Kulinarny Blog 2012"


Składniki (niska forma Ø 27cm):Kruche ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1szklanka
mąki pszennej razowej2
żółtka1/2 łyżeczki
soli125g rozdrobnionego
masłaok 4 łyżek
wodyNadzienie:ok 20 szt białych
szparagów2-3 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżeczki
masła1-2
szalotki drobno poszatkowane1,5
papryczki chillioliwy z oliwek extra vergine
marki Monini2 całe
jajka(1
białko- opcjonalnie)2/3 szklanki
śmietany 18%1/5 szklanki
śmietany 30%2/3 szklanki mielonych
orzechów laskowych lub
migdałów80g gorgonzoliok 1/3 szklanki
mleka (do rozpuszczenia gorgonzoli)
sól czosnkowo-
ziołowaświeżo zmielony
pieprzpłatki chilli
Przygotowanie:Ciasto:W dużej misce zmiksuj ze sobą
mąkę,
sól i
masło, a następnie dodaj
żółtka i
wodę. Mieszaj na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie się rozpadać na kawałki. Uformuj z niego kulę,
owiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 60minut.Nadzienie:Na patelni, na
oliwie, podsmaż drobno posiekaną
papryczkę chilli, a następnie na tej samej patelni rozpuść gorgonzolę z
mlekiem. Po uzyskaniu jednolitej masy odstaw do ostygnięcia.W drugiej misce zmiksuj
jajka ze
śmietaną i
przyprawami (
sól,
pieprz,
płatki chilli), a następnie dodaj ostygniętą
serową masę i ponownie zmiksuj.
Szparagi umyj i obierz, a następnie odkrój główki, a resztę pokrój na 2-3cm kawałki. Główki smaż na 1 łyżeczce
masła, doprawione
solą,
pieprzem i łyżeczką
cukru. Po ok 2-3minutach, jak
szparagi się lekko skarmelizują, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę
masła i podsmaż resztę pokrojonych
szparagów, również z
solą,
pieprzem i 1-2 łyżeczkami
cukru. Smaż ok 5min do momentu, aż się skarmelizują.Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na krążek ok 35cm (większy od naczynia w którym będzie zapiekany quiche - ja użyłam naczynia o średnicy 27cm). Ułóż ciasto w przygotowanej formie, wysyp spód mielonymi
orzechami i ułóż poszatkowaną
szalotkę i
szparagi. Całość zalej masą jajeczno-
śmietanowo-
serową. Wierzch posyp
startym serem pecorino, wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 25-30min.Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej przybrane świeżymi
ziołami (u mnie
tymianek).

Smacznego!:)