Wykonanie

Quiche to pyszny francuski wypiek składający się z kruchego ciasta i wytrawnego bądź słodkiego nadzienia, w którego skład wchodzi masa jajeczno-śmietanowa.Za każdym razem robię inne nadzienie i uwielbiam tę różnorodność.Dziś w wersji lekkiej, delikatnej i bardzo pomidorowej:)

Składniki:Kruche ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1szklanka
mąki pszennej razowej2
żółtka1/2 łyżeczki
soli125g rozdrobnionego
masła4-5 łyżek
wodyNadzienie:300g czerwonych
pomidorków koktajlowych250g żółtych
pomidorków koktajlowych3
jajka1 szklanka
śmietany 12%1/2 szklanki
sezamu80g gorgonzoli
sól czosnkowo-
ziołowaświeżo mielony
pieprzpłatki chilli
Przygotowanie:W dużej misce zmiksuj ze sobą
mąkę,
sól i
masło, a następnie dodaj
żółtka i
wodę. Mieszaj na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie się rozpadać na kawałki. Uformuj z niego kulę,
owiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 1godz.W drugiej misce ubij
jajka ze
śmietaną i
przyprawami.Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na krążek ok 30cm (większy od naczynia w którym będzie zapiekany quiche - ja użyłam tortownicę o średnicy23cm). Ułóż ciasto w przygotowanej formie, wysyp spód
sezamem i zacznij układać przepołowione
pomidorki i delikatnie zalewać masą jajeczno-
śmietanową. Na górze posyp całość pokruszoną gorgonzolą i wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 40min.Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej.Smacznego:)

Przepis bierze udział w akcji:(Francja)