Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.*forma do tarty 28 cmSkładniki: na ciasto:300 g mąki pszennej2 żółtka1 jajko150 g masła2 łyżki zimnej wodyszczypta soli na nadzienie:8 jajek150 wędzonego boczkucebulapęczek zielonej cebulkiząbek czosnku125 g mozzarellipomidorsól, pieprzSkładniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek.Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne.Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut.