Wykonanie
SkładnikiCiasto1kg ugotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)0,5kg
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki
proszku do pieczenia2 łyżki
masłaFarsz450g
mrożonego szpinaku (1 opakowanie)1
cebula3 ząbki
czosnkuok 20 plasterków
wędzonego boczkusól,
pieprzgałka muszkatołowaDodatkowo1
jajko1 łyżka ziaren
sezamuSposób przygotowaniaFarszKrok 1Na
maśle zeszklić drobno pokrojoną
cebulę oraz
czosnek, dodać do niego
szpinak. Przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Przesmażyć, aż cała
woda odparuje.Odstawić do przestudzenia.CiastoKrok 2Ugotowane i ostudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki połączyć
masłem, szczyptą
soli i
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dodać
żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie gotowe do rozwałkowywania gdy nie będzie się przylepiało do dłoni.Krok 3Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć prostokąty (10x15 cm). Na każdym prostokącie na brzegu położyć plasterek
boczku. Następne rozsmarować po kopiastej łyżce farszu.Jeden brzeg prostokąta posmarować rozmąconym
jajkiem. Zwijać rulony.Wierz rulonów również posmarować rozmąconym
jajem i posypać
sezamem.Krok 4Rulony położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min z termoobiegiem.
Potem na 5 min przełączyć na górną grzałkę, żeby roladki ładnie się zarumieniły. :)Krok 5Z powyższych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk. Spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny. :)