Wykonanie
Tradycyjna tortilla hiszpańska to omlet z
ziemniakami i
cebulą. Natomiast dla urozmaicenia tego dania dodałam
szpinak, który bogaty jest w wiele cennych składników, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas, luteinę a także witaminy C, E, K, beta karoten i witaminy z grupy B.Proste i zdrowe danie o znakomitym smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:6 średniej wielkości
ziemniaków6
jajek1
cebula2 ząbki
czosnku250 g
szpinaku mrożonegosól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie 10 min.2.
Cebulę pokroić w piórka,
czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane
ziemniaki pokroić w kostkę.3.
Cebulę z
czosnkiem podsmażyć na patelni.4.
Ziemniaki smażyć 10 minut, tak żeby się nie rozpadły.5.
Szpinak rozmrozić podsmażyć na patelni, dodać
cebulę i
czosnek, doprawić
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową.5. Do miski wbić
jajka, dodać
ziemniaki,
szpinak. Dokładnie wymieszać.6. Zawartość miski wlać na rozgrzaną patelnie. Smażyć na średnim ogniu aż spód będzie złocisty. (ok. 8 min.)7. Talerzem nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieusmażoną częścią tortilli na patelnię. Smażyć ok. 5 minut.
SMACZNEGO!