ßßß Cookit - przepis na Pyzy z piekarnika

Pyzy z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Znalazłam zdjęcie przekąski przyrządzonej przez Męża jeszcze przed naszym urlopem. Postanowiliśmy umieścić ten przepis, bo zbliża się weekend, a może będziecie urządzać jakąś domówkę lub kolację dla znajomych i przyda się Wam nowy pomysł na potrawę. Rolę główną w przepisie grają pyzy jednak przyrządzone są nietypowo, bo w piekarniku w formie zapiekanki. Ciekawi przepisu z serii Kuchnia okiem Faceta?
Ilość składników na 6 porcji.
Składniki:
*3 pyzy (takie z tacki z lodówki w sklepie)
*6 kulek mrożonego szpinaku
*2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek w granulkach wg. uznania
*1 łyżka masła
*1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
*sól, pieprz
*opcjonalnie: sos BBQ, keczup
Przygotowanie:
Przygotowuję szpinak.
W garnku rozpuszczam masło. Dodaję szpinak i mieszam co jakiś czas, aż szpinak się rozmrozi. Następnie dorzucam rozgnieciony w prasce czosnek, gałkę, sól, pieprz, mieszam razem i odstawiam szpinak z ognia.
Przygotowuję zapiekanki.
Pyzy przekrawam na pół. Układam na blasze środkiem pyzy do góry. Na każdą połówkę nakładam około 1 łyżki gotowego szpinaku.
Blachę z pyzowymi zapiekankami wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na 10-15 minut, aż pyzy się przyrumienią.
Podaję gorące. Dla smaku można polać sosem BBQ (polecam ten z Lidla) lub keczupem.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/09/pyzy-z-piekarnika.html