Wykonanie
Znam takie osoby, które mogłyby jeść
pomidorową na wszystkie posiłki w ciągu dnia, przez
siedem dni w tygodniu. Znam też takie, które pomidorowej w życiu się nie tknęły. Są na szczęście i tacy, którzy po zjedzeniu mojej pomidorowej przełamały swój
opór i uważają ją za jedną z najsmaczniejszych zup. Tak właśnie było z moim mężem, który pomidorowej jak twierdził nie znosił. Aż do dnia, kiedy skosztował i ze zdziwieniem stwierdził, że jest wyśmienita. Tak więc wszystkim niezdecydowanym polecam ten przepis na
pomidorową, pyszną i pachnącą
ziołami.

Składniki:2,5 litra
wody3-4 skrzydełka z
kurczaka1 puszka (400g)
pomidorów (lub domowy przecier)2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
marchewki1
pietruszka1/2
korzenia selera1 mała
cebula1/2 pęczka
bazylii1 ząbek
czosnku3 łyżeczki
cukrukilka listków
lubczyku (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól lub domowa
vegeta (do smaku)
liść laurowyziele angielskie
Mięso zagotowujemy z liściem, zielem i rozgniecionym dłonią ząbkiem
czosnku.
Przecier pomidorowy miksujemy z koncentratem,
bazylią,
cukrem,
solą i
pieprzem. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do gotującego się
mięsa dodajemy warzywa, dorzucamy
lubczyk i gotujemy wszystko do miękkości. Do
wywaru dolewamy zmiksowane
pomidory z dodatkami i gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowaną
pomidorową podajemy wedle gustu z
makaronem,
ryżem czy grzankami. Smacznego!