ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z bazylią

Pomidorowa z bazylią

nazwa

Wykonanie

Znam takie osoby, które mogłyby jeść pomidorową na wszystkie posiłki w ciągu dnia, przez siedem dni w tygodniu. Znam też takie, które pomidorowej w życiu się nie tknęły. Są na szczęście i tacy, którzy po zjedzeniu mojej pomidorowej przełamały swój opór i uważają ją za jedną z najsmaczniejszych zup. Tak właśnie było z moim mężem, który pomidorowej jak twierdził nie znosił. Aż do dnia, kiedy skosztował i ze zdziwieniem stwierdził, że jest wyśmienita. Tak więc wszystkim niezdecydowanym polecam ten przepis na pomidorową, pyszną i pachnącą ziołami.
Składniki:
2,5 litra wody
3-4 skrzydełka z kurczaka
1 puszka (400g) pomidorów (lub domowy przecier)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
1/2 pęczka bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki cukru
kilka listków lubczyku (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól lub domowa vegeta (do smaku)
liść laurowy
ziele angielskie
Mięso zagotowujemy z liściem, zielem i rozgniecionym dłonią ząbkiem czosnku. Przecier pomidorowy miksujemy z koncentratem, bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do gotującego się mięsa dodajemy warzywa, dorzucamy lubczyk i gotujemy wszystko do miękkości. Do wywaru dolewamy zmiksowane pomidory z dodatkami i gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowaną pomidorową podajemy wedle gustu z makaronem, ryżem czy grzankami. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/pomidorowa-z-bazylia.html