Wykonanie
Ostatnio bardzo często robię to danie. Nie tylko ze względu na ekspresowe wykonanie i krótki czas oczekiwania na posiłek, ale przede wszystkim ze względu na sam smak pieczonych warzyw. Przyrządzone w ten sposób są soczyste i lekko słodkie, a jednocześnie bardzo sycące, więc z powodzeniem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Danie
daje też nieograniczone
pole do popisu, jeśli chodzi o dobór składników. Fajnie sprawdza się zapiekany
kalafior,
brokuł,
bakłażan,
fasolka szparagowa czy
cukinia. Tak przygotowane warzywa można jeść
solo lub z ulubionymi (najlepiej białymi) sosami, np. beszamelem czy
serowym .

Składniki:2
marchewki4
ziemniaki2
pietruszki (korzeń)6
pieczarek2
czerwone cebula10
brukselek2
liście laurowe4
ziela angielskie3 łyżki
oliwy z oliweksól lub domowa
vegeta (według uznania)świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka świeżych (lub suszonych)
ziół (
majeranek,
tymianek,
bazylia)
Marchew,
ziemniaki,
cebulę i
pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki,
brukselkę płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy
przyprawy i
oliwę z oliwek. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Warzywa przekładamy do dużej blach i nakrywamy ją folią aluminiową, którą ściągamy 15 minut przed końcem pieczenia. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem (funkcja grill) około 1 godziny i 15 min. w temp. 175 stopni. Smacznego!