ßßß Cookit - przepis na Warzywa zapiekane w piekarniku (danie jednogarnkowe)

Warzywa zapiekane w piekarniku (danie jednogarnkowe)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo często robię to danie. Nie tylko ze względu na ekspresowe wykonanie i krótki czas oczekiwania na posiłek, ale przede wszystkim ze względu na sam smak pieczonych warzyw. Przyrządzone w ten sposób są soczyste i lekko słodkie, a jednocześnie bardzo sycące, więc z powodzeniem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Danie daje też nieograniczone pole do popisu, jeśli chodzi o dobór składników. Fajnie sprawdza się zapiekany kalafior, brokuł, bakłażan, fasolka szparagowa czy cukinia. Tak przygotowane warzywa można jeść solo lub z ulubionymi (najlepiej białymi) sosami, np. beszamelem czy serowym .
Składniki:
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pietruszki (korzeń)
6 pieczarek
2 czerwone cebula
10 brukselek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki oliwy z oliwek
sól lub domowa vegeta (według uznania)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka świeżych (lub suszonych) ziół (majeranek, tymianek, bazylia)
Marchew, ziemniaki, cebulę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki, brukselkę płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i oliwę z oliwek. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Warzywa przekładamy do dużej blach i nakrywamy ją folią aluminiową, którą ściągamy 15 minut przed końcem pieczenia. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem (funkcja grill) około 1 godziny i 15 min. w temp. 175 stopni. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/warzywa-zapiekane-w-piekarniku-danie.html