Wykonanie
Dziś przepis na ciasto na muffiny, które możecie przygotować naprawdę w mgnieniu oka i dorzucić do nich ulubione dodatki. Mnie zajmuje to około 7 minut, więc wszystkich, którym wydaje się, że pieczenie muffin zabiera bardzo dużo czasu, zapewniam, że nie zajmuje to dłużej niż jedna przerwa reklamowa w czasie ulubionego filmu lub wyprawa do sklepu po ulubione
ciasteczka.
Składniki (na 12 sztuk):Składniki suche:1 1/2 szklanka
maki (szklanka 250 ml)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoSkładniki mokre:1
jajko1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju (można dać trochę więcej)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w dzbanku. Mokre składniki roztrzepać w misce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffin wypełnić papilotkami. Ciasto wlewać z dzbanka (to wersja ekspresowa) do papilotek do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego!Do ciasta można dodać ulubione
owoce większe (pokrojone w drobną kostkę):
jabłka,
gruszki,
nektarynki,
brzoskwinie lub
owoce drobne:
jagody,
maliny,
wiśnie itp.
Owoce dodać po połączeniu składników suchych z mokrymi.Można także dodać ulubiony
aromat do ciast, skórkę startą z
cytryny,
limonki lub
pomarańczy,
cynamon, posiekane
orzechy,
rodzynki,
wiórki kokosowe, posiekaną
czekoladę, kandyzowane
owoce itp.