Wykonanie
Przepis na tę tartę powstał w ułamku sekundy. Chwila namysłu, przegląd lodówki i już potrzebne składniki lądują na ladzie.
Potem szybkie zagniatanie, siekanie i krojenie i po niecałej godzinie był gotowy obiad. Tarty to tak zwane czyścicielki lodówki, a jako, że nigdy nie wyrzucam jedzenia, tarty są dla mnie świetnym pomysłem na wykorzystanie każdego okrawka zalegającego w lodówce.

Składniki (forma o średnicy ok. 28 cm)Ciasto:1 1/2 szklanki
mąki120 g
masła lub
margaryny1
żółtko1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
majeranku30 ml
wodyNadzienie:500 g
brokuła100 g
pieczarek1 średnia
cebula1/2 puszki
groszku konserwowegoSos:2 duże
jajka + 1
białko180 ml
śmietany 18 %1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę)1 łyżeczka
bazyliisól lub domowa
vegeta (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz5 łyżek startego
żółtego sera (np.gouda)


Mąkę siekamy z
masłem lub
margaryną, dodajemy
żółtko i
przyprawy oraz odrobinę
wody i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki). W międzyczasie gotujemy
brokuła na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Cebulę siekamy drobno i rumienimy na
maśle.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na
maśle na bardzo dużym gazie do odparowania
wody i uzyskania
bursztynowego koloru.
Groszek odsączamy z zalewy. Schłodzone ciasto wałkujemy w okrąg, przekładamy na formę dokładnie dociskając. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. (można też ciasto obciążyć ziarnami
fasoli lub specjalnymi kulkami do pieczenia, położonymi na papierze do pieczenia, wtedy piec tartę przez 15 minut z obciążeniem i 5 min. bez ziaren). Po 20 minutach podpieczone ciasto wyciągnąć ułożyć na nim
brokuła,
pieczarki,
cebulę i
groszek i zalać roztrzepanym sosem z 3 łyżkami
sera. Pozostałymi dwoma łyżkami
sera posypać wierzch. Zapiekać jeszcze około 25-30 minut, do zarumienienia i ścięcia się sosu. Smacznego!