Wykonanie
Quiche (czyt. kisz), czyli kruche ciasto, masa jajeczno-śmietanowa plus to wszystko, co lubicie najbardziej!Jeśli tylko macie sprawny piekarnik, to nie ma na co czekać! Dziś na Tanim Talerzu - QUICHE.SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:2,5 szklanki
mąki (pszennej lub krupczatki)250 g
masłaoreganosólSKŁADNIKI NA FARSZ:pół
brokuła (świeżego lub pół paczki mrożonych)1
czerwona papryka1
cebula5
pieczarek5 plasterków
boczku3 ząbki
czosnkusól,
pieprzSKŁADNIKI NA MASĘ JAJECZNO-
ŚMIETANOWĄ:3
jajka3 łyżki
śmietanyser żółty do posypania
sól,
pieprzWYKONANIE:Do miski wsypujemy
mąkę, oddajemy
masło, pół
torebki oregano, solimy i zagniatamy. W razie potrzeby można dodać
wodę. Ciasto odkładamy na 30 min do zamrażalnika.Teraz zajmijmy się przygotowanie farszu.Na patelni przysmażamy
cebulę,
pieczarki i
boczek.
Paprykę kroimy w dowolne kształty.
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie (oczywiście z dodatkiem łyżeczki
cukru).Ciasto rozwałkujemy i przenosimy na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Spód ciasta dziurawimy widelcem. Oczywiście można bawić się w obciążanie ciasta
fasolą, aby upiekło się idealnie proste, ale to już według uznania. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st.Po tym czasie na ciasto wykładamy składniki farszu w dowolnej kolejności. Łączymy składniki na masę jajeczno-
śmietanową, doprawiamy do smaku i zalewamy farsz. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 st. (najlepiej tylko od góry). Pod koniec pieczenia posypujemy quich
żółtym serem i czekamy aż się zarumieni.Wyciągamy, kroimy jak tort i zjadamy!Wersja dla tych, którzy nie lubią
brokuła -
zielony groszek;)





Uwaga, może być gorące!