ßßß Cookit - przepis na Quiche, nie kicz;)

Quiche, nie kicz;)

nazwa

Wykonanie

Quiche (czyt. kisz), czyli kruche ciasto, masa jajeczno-śmietanowa plus to wszystko, co lubicie najbardziej!
Jeśli tylko macie sprawny piekarnik, to nie ma na co czekać! Dziś na Tanim Talerzu - QUICHE.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
2,5 szklanki mąki (pszennej lub krupczatki)
250 g masła
oregano
sól
SKŁADNIKI NA FARSZ:
pół brokuła (świeżego lub pół paczki mrożonych)
1 czerwona papryka
1 cebula
5 pieczarek
5 plasterków boczku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
SKŁADNIKI NA MASĘ JAJECZNO-ŚMIETANOWĄ:
3 jajka
3 łyżki śmietany
ser żółty do posypania
sól, pieprz
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, oddajemy masło, pół torebki oregano, solimy i zagniatamy. W razie potrzeby można dodać wodę. Ciasto odkładamy na 30 min do zamrażalnika.
Teraz zajmijmy się przygotowanie farszu.
Na patelni przysmażamy cebulę, pieczarki i boczek. Paprykę kroimy w dowolne kształty. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie (oczywiście z dodatkiem łyżeczki cukru).
Ciasto rozwałkujemy i przenosimy na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Spód ciasta dziurawimy widelcem. Oczywiście można bawić się w obciążanie ciasta fasolą, aby upiekło się idealnie proste, ale to już według uznania. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st.
Po tym czasie na ciasto wykładamy składniki farszu w dowolnej kolejności. Łączymy składniki na masę jajeczno-śmietanową, doprawiamy do smaku i zalewamy farsz. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 st. (najlepiej tylko od góry). Pod koniec pieczenia posypujemy quich żółtym serem i czekamy aż się zarumieni.
Wyciągamy, kroimy jak tort i zjadamy!
Wersja dla tych, którzy nie lubią brokuła - zielony groszek;)
Uwaga, może być gorące!
Źródło:http://tanitalerz.blogspot.com/2013/03/quiche-nie-kicz.html