ßßß
Składniki (na ok. 30 sztuk):Ciasto:500 g mąki250 ml ciepłego mleka15 g świeżych drożdży2 małe jajka1 1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki cukru50 g stopionego masłaFarsz:500 g kapusty kiszonej300 g pieczarek2 średnie cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymiankusól (do smaku)świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)Dodatkowo:1 małe jajko (do posmarowania)czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)Przepis na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIKPrzepis na zakwas na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK

Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Smacznego!Rady: Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać.Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.