Wykonanie
Calzone to włoski pieróg z różnymi farszami. Coś na kształt włoskiej pizzy, choć całe dobro zamknięte jest w jego wnętrzu. Dziś przepis na calzone z
dynią,
boczkiem i
serem. Prawdziwa rozpusta - danie na bogato. Pyszne, aromatyczne wnętrze i idealne
ciasto drożdżowe. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:Ciasto:400 g
mąki220 ml ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruFarsz:600 g dyni (oczyszczonej)150 g chudego,
wędzonego boczku1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka suszonych
ziół (u mnie
oregano,
rozmaryn,
tymianek)1/2 szklanki startego
cheddara1/2 szklanki
startego sera gouda4 łyżki
startego sera grana padano (lub
parmezanu)
sól (opcjonalnie)
pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo:1
jajko1 łyżka
czarnuszki


Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę wymieszać z
solą. Do
mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki
oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Farsz:
Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek. Chwilę smażyć, doprawić
pieprzem,
ziołami i (ewentualnie)
solą. Do
boczki dodać podpieczoną
dynię, wymieszać.Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać
serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem i posypać
czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego!