ßßß
Składniki:Ciasto:400 g mąki220 ml ciepłej wody20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruFarsz:600 g dyni (oczyszczonej)150 g chudego, wędzonego boczku1 średnia cebula1 ząbek czosnku1 łyżka suszonych ziół (u mnie oregano, rozmaryn, tymianek)1/2 szklanki startego cheddara1/2 szklanki startego sera gouda4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)sól (opcjonalnie)pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo:1 jajko1 łyżka czarnuszki

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać.Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego!