ßßß Cookit - przepis na Calzone z dynią i trzema serami

Calzone z dynią i trzema serami

nazwa

Wykonanie

Calzone to włoski pieróg z różnymi farszami. Coś na kształt włoskiej pizzy, choć całe dobro zamknięte jest w jego wnętrzu. Dziś przepis na calzone z dynią, boczkiem i serem. Prawdziwa rozpusta - danie na bogato. Pyszne, aromatyczne wnętrze i idealne ciasto drożdżowe. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
220 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
600 g dyni (oczyszczonej)
150 g chudego, wędzonego boczku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonych ziół (u mnie oregano, rozmaryn, tymianek)
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki startego sera gouda
4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
sól (opcjonalnie)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka czarnuszki
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/10/calzone-z-dynia-i-trzema-serami.html