Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni. Postanowiłam więc zrobić
słoneczne,
dyniowe kopytka. Podane z domowym pesto ze
szpinaku i okraszone chrupiącym
wędzonym boczkiem, to danie proste i zarazem pyszne. Kopytka w takim wydaniu spodobają się szczególnie dzieciom, bo kolory na talerzu zachęcają do jedzenia. Kopytka można również podać z pesto z
rukoli, klasycznym pesto z
bazylii lub pesto rosso z
suszonych pomidorów. A jeśli wolicie wersję na słodko, podajcie je polane
masłem, posypane
cukrem i
cynamonem.

Składniki:Kopytka:750 g
ziemniaków (waga po obraniu)250 g
pure z dyni1 1/2 szklanki
mąki pszennej +
mąka do podsypania1
jajkoszczypta
soli1/2 łyżeczki
kurkumyPesto ze
szpinaku:100 g
świeżego szpinaku2 łyżki
ziaren słonecznika2 duże ząbki
czosnku3 łyżki
startego sera pecorino (lub
parmezanu)1/2 pęczka
natki pietruszki100 ml
oleju rzepakowegoświeżo zmielona
sól morskaDodatkowo:150 g wędzonego
chudego boczku

Kopytka:
Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na
pure.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać
pure z dyni,
sól,
jajko,
mąkę i
kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej
mąki. Na stolnicy wysypanej
mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty.Pesto ze
szpinaku:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Szpinak,
pietruszkę, ząbki
czosnku,
ser i
słonecznik zmiksować dolewając stopniowo
olej. Doprawić do smaku
solą.
Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni.Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym
boczkiem i posypane
natką pietruszki. Smacznego!