ßßß
Składniki:Kopytka:750 g ziemniaków (waga po obraniu)250 g pure z dyni1 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania1 jajkoszczypta soli1/2 łyżeczki kurkumyPesto ze szpinaku:100 g świeżego szpinaku2 łyżki ziaren słonecznika2 duże ząbki czosnku3 łyżki startego sera pecorino (lub parmezanu)1/2 pęczka natki pietruszki100 ml oleju rzepakowegoświeżo zmielona sól morskaDodatkowo:150 g wędzonego chudego boczku
Kopytka: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać pure z dyni, sól, jajko, mąkę i kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty.Pesto ze szpinaku: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szpinak, pietruszkę, ząbki czosnku, ser i słonecznik zmiksować dolewając stopniowo olej. Doprawić do smaku solą.Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni.Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym boczkiem i posypane natką pietruszki. Smacznego!