ßßß Cookit - przepis na Filety z pstrąga alpejskiego w pomarańczowym sosie

Filety z pstrąga alpejskiego w pomarańczowym sosie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w pewnym dyskoncie pojawiła się ryba o obco brzmiącej dla wielu z nas nazwie pstrąg alpejski . Jeśli wierzyć nazewnictwu, a jak dobrze wiecie Polacy maja szczególną zdolność dziwnego tłumaczenia obcych słów, to jest to ryba, którą miałem już okazję spożywać w Austrii, znana tam jako Seeseibling.
Rybka pyszna więc nie zastanawiając się długo zakupiłem dwa filety. Pstrąg ma doskonałą konsystencję, a fakt sprzedaży fileta ze skórą dodatkowo mnie ucieszył. Ryba ze skórą ma naprawdę wiele zalet. Daje nam pole do popisu w kuchni, taką rybę można przyrządzić zdecydowanie bardziej różnorodnie. Skóra zapobiega rozpadaniu się ryby, a przede wszystkim jej wysychaniu w obróbce termicznej. Kiedyś gdy od ryb stroniłem, jeśli już jakąś jadłem, był to golutki filet. Potem gdy ryby polubiłem i zacząłem pracować nad coraz lepszym ich przygotowaniem okazało się, że preferuję ryby w całości, bo nie dość, że doskonale sobie taką rybę wyfiletuję to jeszcze nie pozbawię jej dobra w postaci skóry, chyba że akurat do danej potrawy byłoby to wskazane.
Zapraszam więc na alpejskiego pstrąga albo po prostu najzwyklejszego w świecie pstrąga przygotowanego w niezwykły sposób. Ani nie gotowanego, ani nie smażonego. Jest przygotowywany na patelni w pomarańczowym soku, dzięki skórze nie ma szans wyschnąć, nie ma potrzeby jego odwracania i jest przepyszny. W tym roku na Wigilię podam rybę w podobny sposób, bo tak przyrządzona posmakuje każdemu :-)
Składniki (2 porcje):
2 filety z ryby, ze skórą - u mnie pstrąg alpejski - każdy ok. 200 g
1 duża pomarańcza
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
50 ml wody
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 liść laurowy
1 łyżeczka kaparów
sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy - do smaku
Z dokładnie umytej pomarańczy otrzeć skórkę. Następnie owoc wyfiletować, będzie potrzebny jedynie sam miąższ, bez białych błonek. Z pozostałych części odcisnąć sok i wlać go na patelnię. Poza tym na patelnię włożyć czosnek i imbir pokrojone w cienkie plasterki, masło, oliwę, wodę, skórkę pomarańczową i liść laurowy.
Całość zagotować, włożyć na patelnię skórą do dołu filety oprószone wcześniej solą i pieprzem. Gdy sos ponownie zacznie się gotować, skręcić palnik na średnią moc i gotować rybę przez 6-8 minut, co chwilkę polewając jej wierzch sosem pomarańczowym. To spowoduje, że filetów nie trzeba bedzie obracać, gdyż ciepło unoszące się od dołu oraz gorący sos ugotują całą rybę, a skóra zabezpieczy ją przed wysychaniem.
Gdy ryba będzie gotowa przełożyć ją na talerz, zwiększyć ogień pod patelnią z pozostałym sosem, dodać miąższ z pomarańczy i kapary, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Rybę ułożyć na talerzu i polać zredukowanym sosem. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego :-)
Na pyszne danie z ryba zapraszam również poniżej:
Pstrąg z soczewicą, chorizo i szparagami w balsamicznym dressingu
Tajskie curry z rybą - Panang Curry
Pieczona ryba w imbirowej marynacie
Indyjskie curry z rybą i batatami
Aromatyczna ryba z warzywami i ziołowym pieczywem
Pstrąg pieczony w folii
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/12/filet-z-pstraga-alpejskiego-w-pomaranczowym-sosie.html