Wykonanie

Składniki :polędwiczka wieprzowa długa1 łyżka harissy1 czubata łyżeczka
curry +
curry do
ryżu1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki mielonej
kolendrysól ziołowa1 łyżeczka
czosnku granulowanego
oliwamasłoryż+ sosy -
czosnkowy i pikantny ( w obydwu przypadkach
jogurt grecki+
majonez , plus
czosnek i
oregano oraz świeże zmiksowane
chili)Przygotowanie :Harissę,
curry,
oregano,
kolendrę,
sól,
czosnek mieszam.
Mięso kroje w paski.Rozgrzewam patelnię z
oliwą i wkładam
mięso, obsmażam z obydwu stron.Gdy
mięso zarumienione, dodaję około łyżki
masła i pod przykryciem podduszam na małym ogniu około 10 minut.
Ryż gotuje krócej niż należy o 3 minuty.Po ugotowaniu wsypuję go do naczynia żaroodpornego, dodaję 6 -8 łyżek
wody oraz około 1 łyżki
curry, mieszam. Nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 10-15 minut. Tak przygotowany
ryż jest niezwykle aromatyczny.Podaję
mięso,
ryż i dwa sosy.