ßßß Cookit - przepis na Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą

Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Z racji tego, że sezon pomidorowy w pełni postawiliśmy przed sobą zadanie przygotowania zupy pomidorowej, niekoniecznie tradycyjnej i ortodoksyjnej. Moją propozycją jest zupa, której pochodzenie tkwi w Maroku. To mocno pomidorowa zupa z ciecierzycą i kaszą kuskus. Bardzo sycąca, lekko pikantna, a jednocześnie odświeżająca dzięki dodaniu soku z cytryny i natki kolendry. Pikantność jest wynikiem użycia do jej przygotowania pasty harissa . Jest to przyprawa popularna w kuchniach Tunezji, Libii, Algierii i Maroka. Wyrabia się ją z ostrych papryczek piri piri z dodatkiem ziół, przypraw i oliwy bądź oleju. W różnych regionach odmiennie się ją przygotowuje, w mojej (kupionej) znalazły się kmin, kolendra i czosnek.
Dodatkowo bardzo atrakcyjnych aromatów zupie dostarcza przyprawa ras-el-hanout . Jest to marokańska mieszanka przypraw składająca się nawet z 25 składników. Dodawana do wielu potraw zarówno mięsnych jak i rybnych, ryżu i kaszy kuskus. Wersja, którą ja posiadam jest niezwykle wonna i aromatyczna. W jej skład wchodzą między innymi ziele angielskie, gałka muszkatołowa, płatki róży, czosnek, imbir, kardamon i kmin.
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka pasty harissa
1 łyżeczka przyprawy ras-el-hanout
80 g kuskus
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 cytryny
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz - do smaku
natka kolendry - do podania
Drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez 5 minut na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać przyprawę ras-el-hanout oraz pastę, chwilę przesmażyć. Wlać bulion i posiekane pomidory wraz z sokiem - całość dusić 10 minut. Dodać opłukaną ciecierzycę, łyżkę koncentratu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić 5 minut.
W międzyczasie zalać wrzątkiem kuskus i przykryć folią aluminiową.
Zupę doprawić odrobiną soku z cytryny, podawać w miseczkach z kuskusem, posypaną natką kolendry. Dla osób ceniących sobie sobie ostre smaki podawać osobno pastę harissa, którą można dodać w większej ilości do zupy.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/08/marokanska-zupa-pomidorowa-z-ciecierzyca.html