Wykonanie
Z racji tego, że sezon
pomidorowy w pełni postawiliśmy przed sobą zadanie przygotowania zupy pomidorowej, niekoniecznie tradycyjnej i ortodoksyjnej. Moją propozycją jest zupa, której pochodzenie tkwi w Maroku. To mocno pomidorowa zupa z
ciecierzycą i
kaszą kuskus. Bardzo sycąca, lekko pikantna, a jednocześnie odświeżająca dzięki dodaniu
soku z cytryny i
natki kolendry. Pikantność jest
wynikiem użycia do jej przygotowania pasty harissa . Jest to
przyprawa popularna w kuchniach Tunezji, Libii, Algierii i Maroka. Wyrabia się ją z
ostrych papryczek piri piri z dodatkiem
ziół, przypraw i
oliwy bądź
oleju. W różnych regionach odmiennie się ją przygotowuje, w mojej (kupionej) znalazły się
kmin,
kolendra i
czosnek.Dodatkowo bardzo atrakcyjnych aromatów zupie dostarcza
przyprawa ras-el-hanout . Jest to marokańska
mieszanka przypraw składająca się nawet z 25 składników. Dodawana do wielu potraw zarówno
mięsnych jak i
rybnych,
ryżu i
kaszy kuskus. Wersja, którą ja posiadam jest niezwykle wonna i aromatyczna. W jej skład wchodzą
między innymi
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa,
płatki róży,
czosnek,
imbir,
kardamon i
kmin.
Składniki:1
cebula1
marchewka3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1 puszka
ciecierzycy1 łyżka startego
imbiru1 łyżeczka pasty harissa1 łyżeczka
przyprawy ras-el-hanout80 g
kuskus750 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/2
cytrynyoliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony
kolorowy pieprz - do smaku
natka kolendry - do podania
Drobno posiekaną
cebulę i
marchewkę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez 5 minut na
oliwie. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i starty
imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać
przyprawę ras-el-hanout oraz pastę, chwilę przesmażyć. Wlać
bulion i posiekane
pomidory wraz z
sokiem - całość dusić 10 minut. Dodać opłukaną
ciecierzycę, łyżkę koncentratu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dusić 5 minut.W międzyczasie zalać wrzątkiem
kuskus i przykryć folią aluminiową.Zupę doprawić odrobiną
soku z cytryny, podawać w miseczkach z
kuskusem, posypaną
natką kolendry. Dla osób ceniących sobie sobie ostre smaki podawać osobno pastę harissa, którą można dodać w większej ilości do zupy.Smacznego :-)