ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą

Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1kg obranej marchwi
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 250g sera feta
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku solą.
3. Do zupy dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym kuskusem oraz z pozostałym pokruszonym serem feta.
Inspiracja:kalejdoskopkulinarny
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/03/zupa-marchewkowa-z-kuskusem-i-feta.html