ßßß
Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą
Składniki
Marchew
Bulion warzywny
Cebula
Czosnek
Oliwa z oliwek
Kminek
Cytryna
Sól
Pieprz
Kasza kuskus
Feta
Natka pietruszki
Wykonanie
Składniki:- 1kg obranej
marchwi
- ok. 1,5 litra
bulionu warzywnego
- 1
cebula
- 1 ząbek
czosnku
- 2 łyżki
oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego
kminku
- sok z 1/2
cytryny
-
sól
i
pieprz
- 3/4 szklanki
kaszy kuskus
- 250g
sera feta
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania:1. W garnku na
oliwie
podsmażamy posiekaną
cebulę
i
czosnek
, następnie dodajemy pokrojoną
marchewkę
, całość zalewamy
bulionem
i gotujemy do miękkości.2.
Kaszę
zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną
natkę
, przyprawiamy do smaku
solą
.3. Do zupy dodajemy
sok z cytryny
oraz połowę
sera
, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku
kminkiem
,
solą
i
pieprzem
.4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym
kuskusem
oraz z pozostałym pokruszonym
serem feta
.Inspiracja:kalejdoskopkulinarny
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/03/zupa-marchewkowa-z-kuskusem-i-feta.html
Przepisy powiązane
Zupa krem z dyni
Tabbouleh / tabule
Rosotto z krewetkami i czosnkiem
SALSA Z PIETRUSZKI – CZOSNKOWO CYTRYNOWA
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Składniki powiązane (0)