ßßß
Składniki:500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1 szalotka, drobno posiekana1 pęd trawy cytrynowej1 mała papryczka chili2 łyżki żółtej pasty curry4 strączki kardamonu1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy200 ml wywaru warzywnego1/2 puszki mleczka kokosowego1 puszka ciecierzycy1 limonkagarść listków świeżej miętyolej roślinny – do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Na patelni z olejem zeszklić szalotkę. Dodać kardamon, gorczycę, drobno posiekane chili i smażyć minutę. Następnie dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć kolejną minutę.Na patelnię dodać dynię, obraną i pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dokładnie wymieszać. Następnie całość podlać mlekiem kokosowym i bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wcisnąć sok z połowy limonki. Całość podzielić na 2 talerze, posypać miętą pokrojoną w paski. Podawać z ćwiartką limonki, z chlebem naan lub chapati.Smacznego :-)Inspiracja: bbcgoodfood.comZapraszam również na inne dyniowe dania:Zupa krem z dyni i jabłekRisotto z dynią i szałwiąSałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennejTost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzoląJesienne placki ziemniaczane z dyniąPlacek z dyni, najlepszy na świecieGulasz z dyni i fasoli - Porotos granadosZupa krem z dyni