Wykonanie
Nie ma co się oszukiwać, lato się skończyło i zrobiło się najzwyczajniej w świecie chłodno. Jesień niesie za sobą cała masę wspaniałych wrażeń, również kulinarnych. Cały rok czekam na niektóre
warzywa i owoce i teraz
mogę dać upust mojemu apetytowi na... No właśnie, na przykład na
dynię, bo niezmiennie z jesienią mi się kojarzy.W kuchni musimy zrekompensować sobie niskie temperatury rozgrzewającymi daniami. Warto więc wykorzystać jesienną
dynię i przygotować rozgrzewające i sycące
curry z dyni i
ciecierzycy.W dzisiejszym wspólnym gotowaniu skupiliśmy się właśnie na daniach z
dynią. Wytrawnych, słodkich - co komu przyjdzie do głowy. Ja preferuję wytrawne, choć oczywiście
ciastem z dyni nie wzgardzę. Zerknijcie do wszystkich co na dziś przygotowali:

Składniki:500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1
szalotka, drobno posiekana1 pęd
trawy cytrynowej1 mała
papryczka chili2 łyżki żółtej pasty
curry4 strączki
kardamonu1 łyżeczka nasion czarnej
gorczycy200 ml
wywaru warzywnego1/2 puszki
mleczka kokosowego1 puszka
ciecierzycy1
limonkagarść listków świeżej
miętyolej roślinny – do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku

Na patelni z
olejem zeszklić
szalotkę. Dodać
kardamon,
gorczycę, drobno posiekane
chili i smażyć minutę. Następnie dodać pastę
curry, dokładnie wymieszać i smażyć kolejną minutę.Na patelnię dodać
dynię, obraną i pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dokładnie wymieszać. Następnie całość podlać
mlekiem kokosowym i
bulionem, dodać odsączoną
ciecierzycę. Dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż
dynia będzie miękka. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wcisnąć sok z połowy
limonki. Całość podzielić na 2 talerze, posypać
miętą pokrojoną w paski. Podawać z ćwiartką
limonki, z
chlebem naan lub chapati.Smacznego :-)Inspiracja: bbcgoodfood.comZapraszam również na inne
dyniowe dania:Zupa krem z dyni i
jabłekRisotto z
dynią i
szałwiąSałatka z
brokuła, dyni i
kaszy jęczmiennejTost zapiekany z
dynią,
miodem i gorgonzoląJesienne placki ziemniaczane z
dyniąPlacek z dyni, najlepszy na świecieGulasz z dyni i
fasoli - Porotos granadosZupa krem z dyni