Wykonanie
Dostałam do przetestowania kilka produktów Blue Dragon,
między innymi
mleko kokosowe i sos
chili. A że naszła mnie ochota na gęstą, kremową zupę to oba te składniki postanowiłam wykorzystać do jej przygotowania - wyszło cudownie. Bardzo prosty krem o pięknych kolorach i cudownym smaku rozgrzał mnie po powrocie ze spaceru i umilił popołudnie.

składniki:kawałek dyni, ok. 600 g1
marchewka zwykła1
marchewka purpurowa2
szalotki1 nieduża
papryczka chili3/4 puszki
mleka kokosowego Blue Dragon3 łyżki sosu
chili z
czosnkiem Blue Dragon3 łyżeczki
oleju roślinnegook. 425 ml
wywaru warzywnegodo smaku:
sólsposób przygotowania: potrzebne są dwa rondelki bo do ugotowania są dwa kolory zupy.
Dynię obrałam, usunęłam pestki, pokroiłam w kostkę.
Marchewki też obrałam i pokroiłam - każdą oddzielnie - drobniej niż
dynię.
Szalotki i
chili drobno posiekałam. W jednym rondlu rozgrzałam 2 łyżeczki
oleju, podsmażyłam 3/4
szalotki i
chili. Dodałam
dynię, zwykłą
marchewkę, smażyłam chwilę razem, zalałam ok. 300 ml
wywaru, dodałam 2 łyżki sosu
chili - gotowałam na małym ogniu aż warzywa zupełnie zmiękły. Wtedy dolałam 1/2 puszki
mleka kokosowego i zmiksowałam zupę blenderem, doprawiłam do smaku odrobiną
soli.W drugim rondelku podsmażyłam n 1 łyżeczce
oleju resztę
chili i
szalotki, dodałam
marchewkę purpurową a po chwili wlałam ok. 125 ml
wywaru warzywnego i 1 łyżkę sosu
chili - tak jak poprzednią zupę także i tę gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu aż
marchew była zupełnie miękka. Dodałam 1/4 puszki
mleka kokosowego i także zmiksowałam, doprawiłam do smaku
solą.Na talerze wlałam porcje zupy jasnej. Ciemniejszą wlałam do grubej
torebki foliowej - wykorzystałam taką do mrożonek - ucięłam cienki rożek i delikatnie naciskając nalałam zupę cienkim strumieniem rysując spiralę na powierzchni zupy jasnej. Następnie wykałaczką rysowałam promienie przeciągając jej końcem od środka talerza do brzegu - tak powstał pajęczynowy wzór.Bardzo smaczna i szybka do przygotowania zupa - sycąca dzięki dużej zawartości warzyw, rozgrzewająca od
chili - pyszna :)
Mleko kokosowe Blue Dragon - trochę rzadsze w porównaniu do tego, które kupowałam wcześniej, od innego producenta, ale akurat do tej zupy było właśnie dobre bo nieco rozrzedziło warzywa. Sos
chili z
czosnkiem bardzo mi smakuje - fajny zamiast
ketchupu albo do dosmaczenia dań.